Home / U FOKUSU / OVO SU ČETIRI DOGOVORA koja su pala između Putina i Trampa, na sastanku u Hamburgu..

OVO SU ČETIRI DOGOVORA koja su pala između Putina i Trampa, na sastanku u Hamburgu..

Nakupilo se dosta pitanja, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin, objašnjavajući zašto se njegov prvi sastanak s američkim kolegom Donaldom Trampom odužio na dva sata i dvadeset minuta umesto planiranih 35 minuta. Teme su bile, kako je naveo, Sirija, Ukrajina, borba protiv terorizma i sajber bezbednost.

500

Prema oceni Lavrova, susret je bio dug, konstruktivan i konkretan i potvrdio spremnost dvojice predsednika da tragaju za obostrano korisnim rešenjima, piše Sputnjik.

Potvrđeno je da se predsednici rukovode pre svega nacionalnim interesima svojih zemalja i shvataju da su ti interesi u tome da se traže obostrano korisni dogovori, a ne da se pokušava igranje konfrotativnih scenarija i pravljenje problema tamo gde ih nema“, rekao je Lavrov novinarima u Hamburgu.

Naglasio je da se upravo u takvom ključu razgovaralo o Siriji, Ukrajini, Korejskom poluostrvu i sajber bezbednosti, kao i čitavom nizu drugih pitanja.

– Dogovorene su sasvim konkretne stvari – dodao je Lavrov i precizirao da je reč o četiri dogovora.

Kao prvo, Rusija i SAD su spremne da proglase prekid vatre na jugozapadu Sirije počev od 9. jula.

– Bukvalno danas u prestonici Jordana Amanu završili su rad eksperti iz Rusije, SAD i Jordana. Usaglasili su memorandum o formiranju zone deeskalacije na jugozapadu Sirije – rekao je Lavrov i istakao da su SAD i Rusija preuzele obavezu da osiguraju poštovanje režima prekida vatre. Pritom, prema njegovim rečima, bezbednost oko zone deeskalacije u prvo vreme osiguravaće vojna policija uz koordinaciju sa SAD i Jordanom.

Pregovori o formiranju zone deeskalacije na severu Sirije se nastavljaju, rekao je Lavrov podsetivši da se o tome razgovaralo i u Astani pre nekoliko dana.

Kao drugi dogovor, Lavrov je naveo uspostavljanje kanala za rešenje ukrajinskog pitanja na osnovu minskih sporazuma.

Rusija računa, rekao je, da će predstavnik SAD za Ukrajinu uskoro doći u Rusiju radi konsultacija.

Putin i Tramp posvetili su posebnu pažnju sajber bezbednosti, rekao ruski ministar.

– Predsednici su se složili da ta sfera postaje sve rizičnija, ako hoćete, u njoj se rađaju pretnje, uključujući terorističku, kao i pretnju u drugim oblastima organizovanog kriminala i pretnje za normalno funkcionisanje društva – rekao je Lavrov objašnjavajući treći dogovor.

Putin jasno rekao — nismo se mešali u izbore

Kako je napomenuo, Tramp je pomenuo i da „u SAD i dalje neki krugovi naduvavaju, mada ne mogu da dokažu, temu ruskog mešanja u američke izbore“.

– Dogovoreno je da će sva ta pitanja kao celina, uključujući borbu protiv terorizma, borbu protiv organizovanog kriminala, hakerstva u svim njegovim oblicima, postati predmet rusko-američke saradnje. U te svrhe biće formirana zajednička bilateralna radna grupa – objasnio je ministar.

Nijedna činjenica mešanja Rusije u američke izbore nije predočena, dodao je Lavrov, primetivši da kampanja u vezi s raspravom o navodnom mešanju Rusije u izbore poprima čudan karakter.

– Tokom mnogih meseci kada su iznošene te optužbe nije predočena nijedna činjenica, što priznaju i oni u Kongresu koji su prednjačili u tome u određenoj etapi. Tramp je rekao da je čuo od Putina jasne izjave da to nije istina i da se rusko rukovodstvo nije mešalo u te izbore. On te izjave prihvata. Eto, to je sve – pojasnio je Lavrov.

Razmatrala se i tema Korejskog poluostrva i, kako je rekao Lavrov, on i Tilerson dobili su zadatak da nastave intenziviranje saradnje spoljnoplitičkih resora i lično njih dvojice, kao i u Savetu bezbednosti UN o svim pitanjima međunarodne agende, uključujući i Korejsko poluostrvo.

Ruski ministar je kao četvrto naveo i da su se Putin i Tramp dogovorili da ubrzaju proceduru imenovanja novih ambasadora, kao i da će biti nastavljen rad na rešenju problema oduzetih ruskih diplomatskih objekata u SAD.

Susret je, zaključio je Lavrov, bio izrazito politički.

Oba predsednika potvrdila su čvrstu rešenost da traže rešenja koja odgovaraju interesima SAD, Rusije i čitave međunarodne zajednice. Na pitanje da li se sada dve zemlje nazivaju prijateljima ili partnerima, Lavrov je rekao da ostavlja novinarima da to sami zaključe. Po opštoj oceni, sastanak lidera Rusije i SAD je centralni događaj samita G20. Novinari su brižljivo analizirali svaku reč Putina i Trampa, hvatali detalje — da li je Tramp rekao „spasiba“ i kakav je bio govor tela, Trampov „trougao“ rukama nadole, dok Putina opisuje kao blago povijenog u stolici, kako je trljao prste dok se Tramp obraćao novinarima.

Tilerson: I sankcije bile tema

Američki državni sekretar Tilerson potvrio je da je sastanak bio veoma konstruktivan.

– Dvojica lidera su se, rekao bih, razumela vrlo brzo. Jasno je da između njih postoji pozitivna hemija – rekao je Tilerson.

Tilerson je na konferenciji za novinare nakon sastanka dvojice lidera izjavio da je Tramp pokrenuo temu „mešanja“ Rusije u izbore u SAD, a prema njegovim rečima, jedna od tema bile su i sankcije. Tilerson je naveo da su Tramp i Putin imali „vrlo pouzdanu i dugotrajnu razmenu mišljenja o ovom pitanju“.

Predsednik se u više navrata obratio predsedniku Putinu povodom intervenisanja Rusije. Predsednik Putin je negirao takvo intervenisanje, kao, čini mi se, i u ranijim prilikama – dodao je Tilerson.

Američki državni sekretar je naveo i da su ruski i američki predsednik razgovarali o tome gde je još u Siriji moguće obrazovati zone deeskalacije, pored četiri u kojima će biti utvrđen prekid vatre.

Tokom prvog dana samita G20 u Hamburgu Vladimir Putin je razgovarao i s liderima Kine, Indije i Evropske unije. Poseban sastanak imali su lideri BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika).

Pogledajte video:


(Sputnjik)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …