Home / U FOKUSU / OVO SU TAJNI USLOVI ZA ULAZAK U EU: „Kada bismo izašli u javnost sa svim što se dešava, niko u Srbiji ne bi hteo da ide u EU!“

OVO SU TAJNI USLOVI ZA ULAZAK U EU: „Kada bismo izašli u javnost sa svim što se dešava, niko u Srbiji ne bi hteo da ide u EU!“

Srbija neće ispunjavati kosovske uslove koji nisu dogovoreni u Briselu, a koji se dodatno stavljaju na spisak zahteva za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa EU – preneli su „Novostima“ izvori u našem državnom vrhu.

vucic- dacic- eu- ugovor- sporazum- mogerini- potpisivanje

Naime, prema tumačenjima iz Beograda, našoj zemlji se, na mala vrata, nameću zadaci koji nisu ispregovarani, a koji zadiru u teritorijalni integritet Srbije i potvrđuju nepriznatu kosovsku državnost.

Konkretno, očekuje se da u potpunosti predamo Prištini na upravljanje veštačku akumulaciju „Gazivode“ (čiji je najveći deo na teritoriji centralne Srbije), da pristanemo da Kosovo dobije telefonski pozivni broj, bez našeg posredovanja, kao i da uklonimo „Park mira“ na mostu u Kosovskoj Mitrovici…

A ni tu se, prema našem državnom vrhu, uslovi očigledno ne završavaju, jer Srbija još nije upoznata šta će se sve od nje tražiti u kosovskom poglavlju 35 i da li će tu direktno ili „maskirano“ biti postavljen i zahtev da pristanemo na nezavisnost Kosova.

Sa druge strane, za državni vrh Srbije potpuno je neshvatljivo što se od Beograda traži da ispuni i takozvani duh Briselskog sporazuma i njegovu interpretaciju, a da Albanci nisu realizovali ni ono što je decidirano dogovoreno – formiranje Zajednice srpskih opština.

Priština je, čak, juče bez objašnjenja otkazala dogovoreni sastanak radnih grupa u Briselu oko nacrta statuta ZSO, što je po direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću, grubo kršenje Briselskog sporazuma:

– Naša delegacija u utorak ide u Brisel kako bi međunarodnoj zajednici, koja nije samo posrednik u dijalogu već i garant sporazuma, ukazala na njegovo flagrantno kršenje. Srbija ne može biti talac Prištine, koja pokušava da blokira naš put u EU.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za „Novosti“ da za Srbiju nisu sporne obaveze koje je preuzela Briselskim sporazumom, pošto se ponašamo iskreno, kao odgovorna zemlja i ne igramo „duple igre“:

– Ali, vidimo sada da nam se nameću i obaveze koje su navodno „duh i realizacija“ sporazuma, a da se Priština ne pritiska, iako nije ispunila ni ono na šta se obavezala.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić smatra da će najvažniji uslov za stupanje Srbije u EU biti priznavanje nezavisnosti Kosova, na šta Srbija nikada neće pristati:

– Ako EU nastavi da insistira na priznavanju, to će značiti da nas ne želi u svom sastavu. U takvoj situaciji naša savest će biti čista, jer će svi znati da smo učinili sve da postanemo članica EU.

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je juče da ni predstavnici EK ne mogu da kažu šta su kriterijumi i merila za Poglavlje 35, koje je vezano za normalizaciju odnosa Beograda sa Prištinom:- Suština tog poglavlja je formiranje ZSO, ali kada bismo izašli u javnost sa svim što se dešava, niko u Srbiji ne bi hteo da ide u EU, čak ni najtvrđi zagovornici evropskog puta.

I šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević kaže za „Novosti“ da još nije poznato šta će obuhvatiti poglavlje 35:

– Jedino što znamo jeste da u njemu treba da se definiše model pregovaranja i praćenje onoga što je dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine. Konačnu sadržinu tog poglavlja treba da usaglasi Služba spoljnih poslova EU, koju vodi Federika Mogerini i Evropska komisija, ali još nema naznaka iz Brisela kada će se to desiti.

PONAVLJA SE DEJTON

Od Dejtonskog sporazuma do danas implementacija svakog dogovora bila je uvek na štetu Srbije. Tako je i sa briselskim pregovorima – ocenjuje za „Novosti“ Dragomir Anđelković, politički analitičar.

– Nikada nije najvažnije ono što se dogovori, već ko kontroliše primenu. Po pravilu, bitno je da se realizuje sve što je isključivo protiv nas, pa i da se doda nova lista uslova, a da se ignoriše ono što je u korist Srbije, a u ovom slučaju je to ZSO. Naša greška u koracima je to što odmah ispunjavamo sve, umesto da posle svakog našeg poteza, tražimo „kontrauslugu“.

(Večernje novosti)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …