Home / U FOKUSU / PENTAGON U KOŠMARU: Kina proizvela balističke rakete sposobne da unište strateške ciljeve SAD-a!

PENTAGON U KOŠMARU: Kina proizvela balističke rakete sposobne da unište strateške ciljeve SAD-a!

Obaveštajna služba Pentagona je objavila izveštaj o novom naoružanju Narodne republike Kine u kojem je istakla da najnoviji balistički projektili klase DF-31 predstavljaju ogromnu opasnost za SAD.

kina- rakete

Naime, u izveštaju stoji da je vlastima Kine potrebno svega pola sata da lansiraju ove rakete, a njihov domet je preko 11 hiljada kilometara, te su direktna opasnost po teritoriju Sjedinjenih Američkih Država.

„Unapređena verzija balističkih projektila DF-31 i DF-31A su direktna opasnost po teritoriju Sjedinjenih Američkih Država. Domet ovih raketa je 11.200 kilometara i one su sposobne da unište strateške ciljeve SAD-a.“ – stoji u izveštaju.

Pentagon u svom izveštaju navodi informaciju da Kina raspolaže sa 30 ovakvih raketa, piše list Internešnl Biznis Tajms.

„SAD su odavno uznemirene ubrzanim razvojem modernog naoružanja Narodne republike Kine. Poseban rast u razvoju je Kina napravila tokom protekle 2014. godine, kada je vojni budžet povećan za 5.7%. Današnji vojni budžet Kine iznosi 119.5 milijardi američkih dolara.“ – piše u ovom izveštaju.

Izveštaj napominje i razvoj novih raketa klase DF-41 za koje tvrdi da su još naprednije i opasnije, ali i da Kina ubrzano pored širenja vojnog arsenala, širi svoje ekonomske i diplomatske veze širom sveta.

Pentagon ukupan rast Kine smatra velikom opasnošću po Sjedinjene Američke Države, navodi Internešnl Biznis Tajms.

(Pravda)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …