Home / U FOKUSU / UJEDINJENE NACIJE PRIZNALE: NE MOŽEMO DA SPREČIMO RAT!

UJEDINJENE NACIJE PRIZNALE: NE MOŽEMO DA SPREČIMO RAT!

oluja- rat- top
Međunarodna zajednica više nije u stanju da preventivno utiče na konflikte, što je dovelo do najveće izbegličke krize posle Drugog svetskog rata, izjavio je danas u Ankari Antonio Gutereš, Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice.

„Nema efektivnog vođstva i nema kapaciteta za prevenciju sukoba koji je nekada postojao“, upozorio je šef UNHCR u govoru na diplomatskom skupu u glavnom gradu Turske .

On je ukazao da su sukobi u Siriji i Iraku naterali preko 13 miliona ljudi da napuste svoje domove, što je najgora kriza od četrdesetih godina prošlog veka, dok se situacija neprestano pogoršava i u Južnom Sudanu, Libiji i Čadu..
“

Nepredvidljivost i nekažnjivost su postale pravila igre u današnjem svetu, novi konflikti se množe, a stari se ne rešavaju”, upozorio je Gutereš.

Šef UNHCR je procenio da ukupan broj raseljenih lica na planeti premašio 50 milona, što nije viđeno u zadnjih sedamdeset godina.

Turska je pozvala Gutereša na godišnji sastanak svojih ambasadora u Ankari zbog toga što je i sama teško pogođena konfliktima u susednoj Siriji i Iraku.

Procenjuje se da je preko 1,7 miliona izbeglica iz Sirije potražilo utočište u Turskoj, a turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu se požalio da je njegova zemlja samo prošle godine potrošila pet milijardi dolara, dok je doprinos medjunarodne zajednice ostao na skromnom nivou.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …