Home / U FOKUSU / Petar Iskenderov: Rukovodstvo EU polako ali sigurno Srbiju pretvara u “sanitarni kordon” – ili još preciznije, u “baraku za gubave”!

Petar Iskenderov: Rukovodstvo EU polako ali sigurno Srbiju pretvara u “sanitarni kordon” – ili još preciznije, u “baraku za gubave”!

Rukovodstvo EU polako ali sigurno Srbiju pretvara u “sanitarni kordon” – ili ukoliko hoćete još preciznije, u “baraku za gubave” u kojoj se namerno izoluju nepoželjne pridošlice iz Severne Afrike i Bliskog Istoka. 

migranti- azilanti- izbeglice- ograda- zid

Tokom susreta ministara inostranih poslova zemalja-članica EU koji je završen ovih dana u Briselu, zemlje “Šengenske zone” su postigle preliminarni dogovor da zatvore granice Srbiji sa Slovenijom i Austrijom. O principijelnoj spremnosti da se pođe na analogan korak izjasnila se i Hrvatska, pa čak i Makedonija koja se nalazi na pragu ulaska u EU.

Zvaničnu poziciju u EU po ovom pitanju izneo je ministar inostranih poslova Slovenije Karl Erjavec. On je izjavio da iako “migracija” i “terorizam” formalno predstavljaju različite teme, u sadašnjim uslovima one su “na žalost, isprepletene”. Ova isprepletenost po njegovim rečima ogleda se u tome da je jedan od osumnjičenih za izvršenje terorističkih napada u Parizu, prešao put u Francusku iz Grče, zajedno sa izbeglicama.Prema raspoloživim podacima, neposredno od Francuske je potekla inicijativa za privremeno prekidanje važenja šengenskog režima i zatvaranja spoljnih granica EU.

Po svemu sudeći, ovi događaji su srpske vlasti zatekle nespremnim. Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku u vladi Srbije požurio je da uveri javnost da su srpske granice još uvek otvorene i tokom samo jednog od poslednjih dana Srbiju je moglo da napusti bez problema otprilike 5 hiljada ljudi – pristiglih u zemlju uglavnom preko preševskog koridora, a srpske vlasti pažljivo ostvaruju proceduru registracije tranzitnih izbeglica i migranata.

Međutim, u nastaloj situaciji od vlade Srbije realno ne zavisi ništa.  Ona je lišena mogućnosti kako uticaja na pritok izbeglica iz Grčke i Makedonije, tako i usaglašenog rešavanja pitanja njihovog prolaza u zemlje EU. Štaviše, “suspendovano” stanje srpskog zahteva za prijem u EU i očuvane evroiluzije u vladajućoj eliti zemlje, dozvoljavaju Briselu, Parizu i Berlinu da praktično manipulišu državom Srbijom u sopstvenim interesima.

 I danas se glavni takav interes ogleda u težnji da se maksimalno očuva lice organizacije  – na rečima ne odbacivati principe otvorenosti granica pred svim “stradalnicima”, ali na delu pokušati maksimalno sebe obezbediti na račun prebacivanja odgovornosti na svoje susede.

U suštini se po prvi put u novijoj evropskoj istoriji pred našim očima stvara taj sami sistem “sanitarnih koridora” o kojima se ranije (posebno u periodu između 1920 i 1930. godine) uglavnom govorilo u prenosnom političkom smislu. Sada se ti antiteroristički i protivepidemiološki kordoni izgrađuju u zemljama sa suverenom državnošću bez ikakve njihove saglasnosti, a sama EU dobija obrise tog samog “Kapitola” iz popularnog filmskog serijala u kome se savremena aristokratija spasava od gladnih stanovnika radničkih distrikta.

Da li su autori ideje “ujedinjene Evrope” pretpostavljali da će njihovi planovi pretrpeti tako radikalne promene i da će se evropski kontinent pretvoriti u kombinaciju “zemalja visokog društva” i elementarnih “zemalja-šahtova” u kakvu Brisel želi da pretvori tu istu Srbiju. Upravo će Srbi u narednim godinama plaćati zbog političkih eksperimenata SAD i EU u Siriji, Iraku i Severnoj Africi. Pritom to plaćanje nije samo finansijsko, nego stavlja pod udar i sopstvenu nacionalnu bezbednost. A kako može biti drugačije – ako će u zemlji ostati desetine hiljada nelegalnih imigranata koji su iz ovog ili onog razloga “nepoželjni” za Nemce, Francuze ili Italijane.

Kako su pokazali teroristički akti iz Pariza, terorizam predstavlja globalnu pretnju  – i boriti se protiv terorizma ne treba putem izgradnje “kordona”, već stvaranjem istinske antiterorističke koalicije  sa učešćem svih zainteresovanih zemalja. U suprotnom slučaju, nikakve “tampon zone” i “antišengeni” neće spasiti Evropu od novih terorističkih akcija.

(Fondsk)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …