Home / U FOKUSU / POČELA JE KOPNENA OPERACIJA: TURSKI TENKOVI UŠLI U SIRIJU

POČELA JE KOPNENA OPERACIJA: TURSKI TENKOVI UŠLI U SIRIJU

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je prethodno da su vojne snage Turske ušle danas u sirijsku pokrajinu Afrin, objavila je televizija „Haberturk“.

– Turska za cilj ima stvaranje “bezbednosne zone“ od 30 kilometara. Za sada u operaciji nema ranjenih vojnika – preneo je ovaj medij Jildirimove reči.

Navodi se da je i turska vojska potvrdila započinjanje kopnene operacije u tom regionu.

Rojters navodi da je ulazak turske vojske u Afrin usledio dan nakon što je Turska pokrenula vazdušne udare u tom regionu, gađajući snage YPG sirijskih Kurda koje imaju podršku SAD.

Prethodno su turske vlasti saopštile da su borci za koje se sumnja da su iz redova sirijskih Kurda preko granice ispalili četiri rakete na turski grad Kilis, pri čemu je lakše ranjena jedna osoba, prenosi AP.

Navodi se da je guverner Mehmet Tekinarslan izjavio da su pogođene dve kuće i kancelarija i da je turska artiljerija uzvratila vatru.

AP navodi da se Afrin nalazi pod kontrolom snaga sirijskih Kurda koje turske vlasti vide kao deo kurdske pobune na jugoistoku Turske, kao i da ove snage čine osnovu Sirijskih demokratskih snaga (SDF), glavnog američkog saveznika u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Turske vlasti saopštile su da su borci za koje se sumnja da su iz redova sirijskih Kurda preko granice ispalili četiri rakete na turski grad Kilis, pri čemu je lakše ranjena jedna osoba, prenosi AP.

Navodi se da je guverner Mehmet Tekinarslan izjavio da su pogođene dve kuće i kancelarija i da je turska artiljerija uzvratila vatru.

AP navodi da je ovaj napad usledio nakon što su desetine turskih borbenih aviona izveli udare na kurdsku enklavu Afrin na severu Sirije.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …