Home / U FOKUSU / POČELA OFANZIVA: RUSIJA UŠLA U SRBIJU- SPREMA SE OBRAČUN…

POČELA OFANZIVA: RUSIJA UŠLA U SRBIJU- SPREMA SE OBRAČUN…

putin- nikolic

Rusija je u Srbiji krenula u žestoku političku, ekonomsku i medijsku ofanzivu, ali i u NVO sektoru, sa ciljem da oslabi uticaj Zapada.

Dok je EU zabavljena problemima sa izbegličkom krizom, a u javnosti se stiče utisak da postoje i novi uslovi za Srbiju oko Kosova, Vladimir Putin gazi krupnim korakom.

Pored poznatih snažnih veza u politici i ekonomiji, Rusija sve više ulaže u medije i nevladine organizacije na teritoriji Srbije. Pokreću se časopisi i portali, poput „Ruske reči“ i „Sputnjika“, organizuju se konferencije na kojima govore protivnici EU, finansiraju se proruske NVO, a državne fondacije poput „Gorčakova“ su sve aktivnije.

Obračun među NVO

Dragomir Anđelković, politički analitičar koji je aktivan u više proruskih NVO, kaže, međutim, da uticaj Moskve u Srbiji još nije dovoljno jak.

– Rusija, za razliku od Zapada, nema uticaja na medije i NVO u Srbiji, već mnogi to mešaju sa naklonjenošću pojedinaca Rusiji. I to što nema tog uticaja je njen najveći nedostatak. Recimo, uticaj na NVO se širi tako što imate fondove koji nisu tajni, poput EU i njenih zemalja. Za nas bi bilo dobro da Rusija takođe ima te zvanične fondove iz kojih bi se finansirali projekti NVO sektora u Srbiji – kaže Anđelković za „Blic“.

S druge strane, Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, smatra da Rusija i te kako širi svoju “meku moć” u Srbiji.

– Imaju novinsku agenciju “Sputnjik”, čije materijale naširoko prenose sve prodržavne TV i novine. Pritom, ukoliko odete na sajt bilo koje otvoreno putinovske NVO, nigde nećete uspeti da nađete donatore. Dakle, em kriju finansijere, em je sve što rade to da šire Putinovu propagandu – kaže za “Blic” Milićeva.

Putinov prioritet

Proteklog vikenda, u srpskim medijima su ljudi iz Moskve bili vrlo prisutni.

– Vladimir Putin smatra Srbiju za prioritetnu državu spoljne politike Moskve – rekao je Alek­sej Puškov, predsednik Spoljnopolitičkog komiteta ruske Du­me.

Kako je istakao, “Rusija ima poseban odnos prema Srbiji”, a Putin nikada dosad nije odbio da je podrži.

Jelena Guskova iz Ruske akademije nauka tek nije birala reči ushićenja:

– Verujem da će Rusi i Srbi spasti svet! Srbija je naš jedinstven prijatelj. Najiskreniji. Naš brat – rekla je Guskova, kao i da su se odnosi dve države “vratili u svoj pravi kolosek”.

Uticaj Rusije

Politika:

Pored stalne podrške Srbiji oko Kosova, Rusija je lobirala protiv ulaska Prištine u Unesko, a u SB UN stavila je veto na britanski predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Ekonomija:

Rusija nam je i dalje glavni partner u energetici, daje ogromne kredite za železnicu, od Moskve zavisi izvoz “Fijata” u taj deo sveta, hoćemo da kupimo rusko naoružanje i da im izvozimo hranu.

Mediji:

Počeli su da izlaze časopis “Ruska reč” i njegovo onlajn izdanje, ruski državni medij “Sputnjik” pokrenuo je onlajn radio-stanicu i portal. Rusi su hteli da kupe Studio B i B92, ali bez uspeha.

NVO:

U proteklih godinu dana se razvila mreža proruskih fondacija i nevladinih organizacija – Dostojanstvo, Gorčakov, Ruski ekspres, Forum za odgovornu politiku, Vidovdan, Centar za međunarodnu saradnju…

(Blic)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …