Home / U FOKUSU / POČELO OPKOLJAVANJE: Rusija postavila svoje ratne brodove, pored južnoameričkih, i u kiparske luke!

POČELO OPKOLJAVANJE: Rusija postavila svoje ratne brodove, pored južnoameričkih, i u kiparske luke!

Predsednik RF Vladimir Putin upozorio je da prekid snabdevanja Donbasa gasom od strane Kijeva „miriše na genocid“.

rusija- brodovi

„Ne samo što je tamo (u Donjecku i Lugansku) glad, i bez toga je OEBS konstatovao tamo humanitarnu katastrofu, pa još i snabdevanje gasom da prekinu! Kako se to zove? To već miriše na genocid“ – rekao je Putin na konferenciji za medije posle razgovora sa svojim kiparskim kolegom Nikosom Anastasijadesom.

„Po svemu sudeći, neki odgovorni rukovodioci današnje Ukrajine nemaju predstavu šta su to pitanja humanitarne prirode, humanizam uopšte.

Sam pojam je kod njih, po mom mišljenju, već potpuno zaboravljen“ – dodao je on.

Putin je istakao da, kada o tome razgovara s ukrajinskim rukovodstvom, čuje odgovor: „oni ratuju, ništa im nećemo platiti“.

Pri tom, on je naglasio da, pored „ljudi s oružjem koji se bore za svoje prava“, u Donjecku i Lugansku postoje i nezaštićeni slojevi stanovništva, koji pate zbog nastale situacije.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ruski predsednik je naglasio da Rusije neće isporučivati Ukrajini gas bez avansa, i da takva situacija predstavlja opasnost za tranzit u Evropu.

„Gazprom u potpunosti izvršava svoje obaveze iz ugovora (o prodaji gasa Ukrajini) i činiće to i nadalje. Od avansa koji je uplatila ukrajinska strana preostalo je još za tri-četiri dana isporuka. Ukoliko avans ne bude uplaćen, Gazprom će u skladu s tim ugovorom i aneksom ugovora zaustaviti isporuke.

500

Naravno, to može da predstavlja određenu opasnost za tranzit u Evropu našim evropskim partnerima“ – kazao je Putin na konferenciji za medije.

Istovremeno, on je izrazio nadu da neće morati da se primenjuju krajnje mere.

Ruski lider je posebno naglasio da vojna saradnja Rusije i Kipra – koja uključuje uplovljavanje ruskih vojnih brodova u luke te ostrvske mediteranske države – nije uperena ni protiv koga.

„Usluge kiparskih luka će koristiti naši brodovi koji učestvuju u međunarodnoj borbi protiv terorizma i piratstva. To, dakle, nikoga ne treba da brine. To je i doprinos Kipra toj borbi“.

Anastasijadisu je ruski lider obećao da će Moskva i dalje pomagati Kipru da sanira posledice poznate dužničke krize.

U nastavku je upozorio: „Sužavanje ekonomskih veza između Evropske unije i Rusije neizbežno će evrozonu dovesti do gubitka konkurentnosti“.

Putin je predsednika Kipra pozvao da u maju dođe u Moskvu na proslavu 70-godišnjice Velike Pobede.

(Fakti)

 

Check Also

ASADOVE SNAGE PRETRPELE PRVE GUBITKE U AFRINU: Turci u žestokom naletu na zapadnom frontu! (VIDEO)

Uprkos dolasku sirijskih dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) na liniju fronta, Turci i njihove džihadističke …