Home / U FOKUSU / SAD PRED KOLAPSOM: Svaki treći Amerikanac na rubu finansijske propasti..

SAD PRED KOLAPSOM: Svaki treći Amerikanac na rubu finansijske propasti..

Skoro 40 odsto Amerikanaca živi na rubu finansijske propasti, budući da su njihova dugovanja na ime kreditnih kartica jednaka njihovoj ušteđevini „za crne dane“ ili je premašuju, pokazala je anketa američkog finansijskog portala Bankrejt (Bankrate.com).

Homeless
Situacija je posebno problematična kada se ima u vidu da je istraživanje Amerikan Ekspresa iz 2014. pokazalo da je prošle godine više od polovine Amerikanaca imalo nepredviđene troškove.

„Ljudi nemaju novac za neplanirane izdatke, a ako njihovi dugovi po kreditnim karticama premašuju ušteđevinu, to je dvostruki problem. U slučaju neplaniranih troškova, opcije su vrlo ograničene“, navodi finansijski analitičar Greg Mekbrajd.

amerika- siromastvo- beskucnik- sad- usa 2

U najgoroj situaciji su građani od 30 do 49 godina, dobrim delom zbog finansijskih stresova koji pogađaju tu starosnu grupu, poput izdvajanja za dečju štednju ili školarine, kao i hipoteke za kuće.

amerika- siromastvo- beskucnik- sad- usa 1

Anketa je pokazala da svega 54 odsto Amerikanaca ima veću štednju za hitne potrebe u odnosu na dug po kreditnim karticama, dok čak četvrtina Amerikanaca ima dug po karticama veći od uštedevine, a 16 odsto ispitanika nema štednju, ali ni dugove.

Ušteđevinu veću od dugova po karticama imaju domaćinstva s prihodima većim od 75.000 dolara godišnje. Radi se uglavnom o ljudima s višom stručnom spremom ili penzionerima.

amerika- policija- tele- zlatno

Sa druge strane, među onima koji nemaju ni dugove ni ušteđevinu najviše je domaćinstava sa prihodima ispod 30.000 dolara godišnje, a tu grupu mahom čine građani s nižim obrazovanjem i nezaposleni.

(Tanjug)

Check Also

ASADOVE SNAGE PRETRPELE PRVE GUBITKE U AFRINU: Turci u žestokom naletu na zapadnom frontu! (VIDEO)

Uprkos dolasku sirijskih dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) na liniju fronta, Turci i njihove džihadističke …