Home / ZDRAVLJE / IPAK NIJE ŠTETNA: 5 razloga da češće koristite svinjsku mast u ishrani..!

IPAK NIJE ŠTETNA: 5 razloga da češće koristite svinjsku mast u ishrani..!

Evo nekoliko razloga da u svoju ishranu ubacite i svinjsku mast.

mast- hleb

1. Mast sadrži vitmain D

Zapravo, ova hrana životinjskog porekla nalazi se na vrhu liste namirnica najbogatijih vitaminom D. Svinjska mast sadrži između 500 i 1000 jedinica vitamina D po prosečnoj porciji. Naravno, to sve zavisi od načina uzgoja svinja.

2. Dobra je za zdravlje srca

Vlada mišljenje da visok sadržaj holeseterola čini svinjsku mast neprijateljem kardiovaskualrnog zdravlja, ali to nije potpuno tačno. Masnoće životinjskog porekla sadrže 48 procenata mononezasićenih (dobrih) masti.

3. Mast je odlična za pripremu jela

Ove masnoće su se koristile u pripremanju hrane već vekovima. S obzirom da je svinjska mast kombinacija zasićenih i nezasićenih masti, jelima da je odličnu teksturu i aromu. Ova namirnica je odlična i za prženje jer ima visoku tačku dimljenja.

4. Pristupačna cena

Ako ste u mogučnosti, uvek nabavljajte domaću svinjsku mast jer je verovatno kvalitenija od kupovne. Takođe, ova namirnica životinjskog porekla neće mnogo ugroziti vaš kućni budžet.

5. Oživljava ukuse iz detinjstva

Mnogi specijaliteti naših majki i baka imali su svinjsku mast u osnovi. Ova namirnica vam može pomoći da pripremite autentične specijalitete čiji ukus vraća u detinjstvo. Ako sami niste probali, verovatno ste čuli od starijih za čuveni delikates – parče hleba namazano mašću i posuto mlevenom ili tucanom paprikom. Ali budite oprezni, kašika svinjske masti ipak ima 9 kalorija po gramu.

(Stvarukusa)

Check Also

Dr NESTOROVIĆ NIKAD OTVORENIJI O VIRUSIMA, KAKO BITI ZDRAV, O PRIRODNIM LEKOVIMA, O BOGU.. (VIDEO)

Gost kod Ratka Dmitrovića u emisiji „A ŠTA VI MISLITE“ na RAS televiziji, bio je …