Home / U FOKUSU / POČEO RAT U TURSKOJ: Kurdi krenuli da oslobađaju gradove od Erdoganove vojske! U povlačenju turski vojnici prolazili kroz „koridor srama“! (VIDEO)

POČEO RAT U TURSKOJ: Kurdi krenuli da oslobađaju gradove od Erdoganove vojske! U povlačenju turski vojnici prolazili kroz „koridor srama“! (VIDEO)

Poslednjih nedelju dana vode se žestoke borbe na istoku Turske između turske armije i boraca Kurdske radničke partije (KRP). Kurdi tvrde da su preuzeli kontrolu nad nekoliko gradova na severu Kurdistana, između ostalog tvrde da su oslobodili grad Silvan (Farkin na kurdskom).

turska- vojska

Početkom decembra počele su borbe oko grada Dijarbakir. To je najveći grad na jugoistoku zemlje sa blizu milion stanovnika!

Turske vlasti ne izveštavaju o borbama na istoku zemlje. Prema poslednjim informacija, koje dolaze od Kurda, Sirijaca i Rusa, situacija u istočnoj Turskoj sve više liči na rat.

Posle policijske represije i ubistva dvoje Kurda u Dijarbakiru, borci Kurdske radničke partije odgovorili su žestoko i naterali su tursku vojsku i policiju da se povlače. Tom prilikom poginulo je nekoliko turskih policajaca.

Kurdi obećavaju da će severni Kurdistan (istočna Turska) biti uskoro oslobođen.

Turski mediji javljaju da su militanti Kurdske radničke partije spalili najstariju džamiju iz Osmanlijskog carstva u gradu Dijarbakiru. Prema prvim izveštajima bačeno je nekoliko eksplozivnih naprava u dvorište džamije koje su izazvale požar!

 

Borci Kurdske radničke partije (KRP) izveli su uspešnu operaciju na istoku Turske.

500

Preuzeli su kontrolu nad nekoliko gradova i iz njih isterali tursku vojsku i policiju – bar tako tvrdi KRP na video-snimcima postavljenm na YouTube.

Odlazeći turski vojnici su u gradu Silvan čak bili prinuđeni da prođu kroz „koridor srama“. Mladi muškarci su – stojeći po trotoarima – uzvikivali: „Erdogan ubica!“, „Živeo otpor“, „Ubice, gubite se iz našeg grada!“.

Bilo je i pljuvanja i uvreda upućenih turskim vojnicima koji su napuštali Silvan.

Ovaj grad sa 100.000 stanovnika bio je na udaru turskih tenkova i helikoptera i u saobraćajnoj blokadi. Čak je imao i policijski čas, ali Turci nisu uspeli da se u njemu održe.

Silvan je samo jedan od gradova na istoku Turske koji su proglasili da se više ne potčinjavaju Ankari.

KRP tvrdi da trenutno napada položaje turske armije oko grada Siirt u Severnom Kurdistanu.

Pogledajte video:(Fakti)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …