Home / U FOKUSU / POČINJE OBRAČUN- MEDVEDEV POTPISAO UKAZ: Ruski FSB stiže u Srbiju!

POČINJE OBRAČUN- MEDVEDEV POTPISAO UKAZ: Ruski FSB stiže u Srbiju!

rusija- specnaz- vojska

Zvanična Moskva saopštila je da će Ruska Federacija i Republika Srbija, nakon što je u našu zemlju stiglo šest ruskih aviona MiG-29, nastaviti saradnju i u vojno-obaveštajnoj sferi.

Ukazom ruskog premijera Dmitrija Medvedeva nalaže se da po ovom pitanju Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) počne razgovore sa predstavnicima Ministarstva odbrane Srbije.

General-major u penziji i profesor Vojne akademije Mitar Kovač kaže da širenje saradnje u vojno-obaveštajnoj sferi jeste znak da odnosi između Rusije i Srbije idu uzlaznim trendom.

– Samo krajnje prijateljske države mogu međusobno da razmenjuju tako značajne i poverljive informacije iz domena vojno-obaveštajne delatnosti. Sigurno da priroda današnjih pretnji u Evropi i svetu utiče na to da države same, sa svojim aparatima ili obaveštajno-bezbednosnim sistemima, ne mogu uvek i na svakom mestu da prikupe dovoljno podataka koji se tiču bezbednosti države, objašnjava Kovač.

Kako kaže, unapređenje vojno-obaveštajne saradnje između Srbije i Rusije doprineće i jednoj i drugoj državi da upotpunjuju informacije. Rusija će dobijati podatke za „Zapadni Balkan“ i Jugoistočnu Evropu, a Srbija ključne informacije za njenu nacionalnu bezbednost, prvenstveno kada je reč o ugrožavanju države od strane ekstremista i terorista.

– Došli smo do toga da je dobar deo ekstremista sa prostora Zapadnog Balkana, pa i sa prostora Srbije, iz Raške oblasti i sa Kosova i Metohije, završio u terorističkim formacijama Islamske države. Verujem da saradnja neće biti samo u domenu operativne primene i razmene informacija, nego i u domenu školovanja kadrova i obučavanja u korišćenju tehničke opreme po snagama ili jedinicama koje se bave obaveštajno-izviđačkim ili vojno-obaveštajnim sistemima i delatnostima, napominje Mitar Kovač.

rs.sputniknews.com

 

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …