Home / U FOKUSU / POČINJE OBRAČUN: Rusi preko Venecuele ulaze u Ameriku!

POČINJE OBRAČUN: Rusi preko Venecuele ulaze u Ameriku!

vladimir putin

Situacija u Venecueli postaje sve dramatičnija. Bankrot zemlje čini se neminovnim. U slučaju da se to desi, „Rosnjeft“ će preuzeti kontrolni paket akcija „Sitgo petroleuma“, venecuelanske naftne korporacije u SAD. Time bi Rusija na velika vrata ušla na naftno tržište SAD, koje je inače zatvoreno za inostrane kompanije, piše „Sputnjik“.

Grupa američkih senatora pripremila je zakon protiv „Rosnjefta“, kojim se sprečava da ruska korporacija dobije kontrolu nad bilo kojom energetskom kompanijom u SAD, saopštio je Rojters, pozivajući se na dokument.

Senatori su zabrinuti zbog mogućnosti da ruski naftni gigant „Rosnjeft“ preuzme američku kompaniju „Sitgo petroleum“, koja ima fabrike za preradu nafte, 50 naftnih platformi, mrežu terminala i devet cevovoda koji prolaze kroz 24 države.

Oni se plaše da bi to moglo da predstavlja ozbiljnu pretnju za američku energetsku bezbednost, da utiče na isporuke i cene benzina za američke potrošače i da učini ranjivom ključnu američku infrastrukturu.

Američki kongresmeni se brinu da „Rosnjeft“ može da postane druga po veličini inostrana kompanija koja posluje u SAD i da na neki način može da im nanese štetu – preko Venecuele.

– Te tri fabrike koje ima kompanija pod kontrolom Venecuele mogu da osiguraju najviše pet odsto isporuka naftnih derivata na tržištu SAD. Druga stvar je što ta kompanija poseduje značajan broj naftovoda u SAD, tj. u njenim rukama se nalaze elementi infrastrukture, neki lučki terminali.

Međutim, imajući u vidu situaciju na američkom tržištu, ne može biti govora o nekoj značajnoj kontroli važnih objekata – prokomentarisao je za „Sputnjik“ Rustam Tankajev, ekspert Unije proizvođača nafte Rusije.

Ruska kompanija još nije preuzela venecuelansku kompaniju, čije akcije su date u zalog za dug od 1,5 milijardi dolara, a s obzirom u kakvoj ekonomskoj krizi se nalazi država, malo je verovatno da će i vratiti dug. Ipak, ekspert smatra da „američke federalne vlasti nikad neće odobriti prelazak te kompanije pod kontrolu ruskog ‘Rosnjefta’“.

– Rusija se smatra neprijateljem SAD i nikakva infrastruktura se ne predaje u ruke neprijatelju.

Što se tiče same situacije u Venecueli, ona je, blago rečeno, dramatična. Prošlogodišnja inflacija od 750 odsto izgleda pristojno u odnosu na onu koja je čeka ove godine – 2.000 odsto.

Sukob Parlamenta, koji kontroliše opozicija, i predsednika doveo je do toga da se na ulice koje su svakodnevno pune nezadovoljnih ljudi izvodi i vojska. Međutim, u takvoj situaciji, koja god partija ili pojedinac da dođe na vlast, ništa ne može da promeni. Problem je u sistemu.

(Agencije)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …