Home / U FOKUSU / Porošenko spreman na decentralizaciju i ekonomske slobode Donjecku i Lugansku!

Porošenko spreman na decentralizaciju i ekonomske slobode Donjecku i Lugansku!

Petro Porošenko izjavio da je Ukrajina spremna da sprovede značajnu decentralizaciju vlasti i da Donjeckoj i Luganskoj oblasti pruži ekonomske slobode.

putin- porosenko

Ukrajinski predsednik je, navodi britanska agencija, na marginama samita NATO-a u Velsu za sutra najavio mogućnost oslobađanja zarobljenika.

„Očekujemo oslobadjanje talaca u bliskoj budućnosti, najverovatnije će se to desiti sutra“, rekao je Porošenko, govoreći na engleskom i dodajući da je „to zasnovano“ na njegovom „mirovnom planu“, navodi agencija.

Porošenko je rekao da je dogovoreno 12 koraka, uključujući decentralizaciju vlasti, kako bi u istočne regione sa pretežno ruskojezičnim stanovništvom nastupio mir i stabilnost.

Ukrajinska agencija UNN prenela je Porošenkovu izjavu da će na osnovu danas potpisanog sporazuma u Minsku na sastanku Kontakt-grupe biti izradjena konkretnija Mapa puta sa detaljnim potezima za rešavanje konflikta na istoku zemlje.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je spremna da amnestira „sve koji su uključeni u mirovni plan“.

„Uveren sam da je pokrenut mirovni proces“, rekao je on.

U Ukrajini je u 18 sati (17 po srednjoevropskom vremenu) stupio na snagu prekid vatre, dogovoren u Minsku sa predstavnicima samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR).

Predstavnici proruskih snaga saopštili su, medjutim, da protokol o miru u Ukrajini ima 14 a ne 12 tačaka, prenosi RIA Novosti.

Itar-Tas s preneo je iz Minska izjavu premijera LNR Igora Plotnickog da na sastanku Kontakt-grupe budući status DNR i LNR nije razmatran i da je „uglavnom razgovarano o prekidu vatre“.

Predstavnica predsedavajućeg OEBS-a za Ukrajinu Hajdi Taljavini rekla je da su na sastanku postignuti dogovori o prekidu vatre i povlačenju snaga, razmeni zarobljenika i pružanju humanitarne pomoći.

(Beta)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …