Home / U FOKUSU / POSLEDICE MOGU BITI DRAMATIČNE: Sirijsko-iračka kriza se pretvara u novi svetski rat sa mogućim nuklearnim odgovorom iz Rusije ili Sjedinjenih država!

POSLEDICE MOGU BITI DRAMATIČNE: Sirijsko-iračka kriza se pretvara u novi svetski rat sa mogućim nuklearnim odgovorom iz Rusije ili Sjedinjenih država!

Vašington je u subotu još jednom pokušao da situacija u Siriji više eskalira.
rat
Posledice mogu biti dramatične: sirijsko-iračka kriza se pretvara u novi svetski rat sa mogućim nuklearnim odgovorom iz Rusije ili Sjedinjenih država.

Napad američkih vazduhoplovnih snaga na pro-vladine trupe u Siriji u Deir ez-Zor je doveo do smrti 63 vojnika i do 100 ranjenih. Važno je napomenuti da kada Sjedinjene države napadaju Daeš, broj mrtvih i ranjenih je manji i neuporediv.

Nakon ovih napada, trupe Daeša su započele ofanzivu koja je dovela do žestoke borbe u regionima gde je bila dodtavljana humanitarna pomoć.

Rusija je inicirala hitan sastanak Saveta bezbednosti UN. Predstavnik Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, rekla je da “smo došli do strašnog zaključka da Bela kuća brani Daeš.” Nakon ćutanja već duže vreme, Pentagon je objavio da je to bila greška. U saopštenju, koje je objavilo vojno odeljenje američke vlade, piše da su vojne snage Sjedinjenih država koordinisale svoje akcije sa Rusijom. Takođe piše da oni često kontaktiraju ruski štab iz “profesionalne učtivosti,” iako je sadašnji američko-ruski memorandum o razumevanju o bezbednosti u vazduhu to ne zahteva.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je objavilo da Sjedinjene države prete da upropaste čitav sporazum.

Nedavno je američki Državni sekretar Džon Keri telefonirao ruskom Ministru Sergeju Lavrovu kako bi razgovarali o situaciji u Siriji. Ruska strana je bila usmerena na mnogobrojna kršenja primirja koja su se dogodila.

Napadima američkih Vazduhoplovnih snaga je prethodilo pojavljivanje letilice iznad Hmeimima u Siriji, veoma blizu iranske granice, prema bazi Hamadan, koju koriste ruske Vazduhoplovne snage. Štaviše, američki mediji su uveče izveštavali da su region oko sirijske vojske temeljno istražili američki obaveštajci.

Zaključak je jasan: Sjedinjene države su znale koga će napasti i kada. Napad se dogodio uoči parlamentarnih izbora u Rusiji kada je sva pažnja bila usmerena na domaću politiku. Takav pristup je osobina američke vojno-političke mašine. Iako su ruski političari odgovorili odmah, Vašingtonu je bilo potrebno da zna vojnu reakciju Moskve: da li će ruske snage napasti američke baze u Siriji ili koristiti samo diplomatsku retoriku. I, šta će se sadašnji ruski saveznici (Kina i Iran) učiniti? Ruske trupe, zakonito su raspoređene u Siriji kao strateški saveznik Asadove vlade. Sjedinjene države su okupirale deo teritorije Sirije na severu, i, u stvari, pokazuju svoje agresivne namere u dogovorima sa Rusijom.

Sjedinjene države su, prema međunarodnom pravu počinile ratni zločin, ali zar nisu i ranije?

Vašington se nije suočio ni sa kakvim posledicama zbog okupacije Iraka, izvedene bez ikakve rezolucije Saveta bezbednosti UN. Te, ako se prati unipolarna logika, ništa se važno neće dogoditi ni ovog puta. Ali, sada je kriterijum drugačiji, jer multipolarni svet jača.

Situacija u Siriji je direktno povezana sa američkim predsedničkim izborima. Kako Tramp najverovatniji pobednik, jastrebovi i globalisti imaju malo šanse da nastave svoju politiku i da zadrže unipolarni svetski poredak (pod globalnom upravom). Zato pokušavaju da pokrenu novi globalni rat. Postoje dve opcije: zvanično ulaze u rat, tako da uvedu vanredno stanje i Barak Obama nastavlja svoje predsedništvo. Čak i ako Tramp pobedi, on će biti postavljen u takvim uslovima da će morati da nastavi vojnu akciju.

Te ćemo biti svedoci žestokih sukoba u naredne dve i po nedelje. Novi svetski poredak ili Treći svetski rat su dve moguće posledice.

(Katehon)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …