Home / U FOKUSU / Prof. Savić, ekonomista: Nema razvoja dok se Srbija ne očistiti od lopova i neverovatne korupcije!

Prof. Savić, ekonomista: Nema razvoja dok se Srbija ne očistiti od lopova i neverovatne korupcije!

Razlog za spori privredni oporavak Srbije je, po rečima profesora Ljubodraga Savića, to što još nije utvrđen pravi model razvoja i što osvajanje vlasti uglavnom vodi preraspodeli političke moći, ali i bogatstva, dok najveći deo naroda nema naročite koristi od tih političkih promena

500

* Društveni ambijent se kroji – upozorio je Savić – prema meri i potrebama dela političke, poslovne i intelektualne elite. To ima za posledicu neprihvatljivo visoku i veoma štetnu polarizaciju društva. Na jednoj strani se nalazi manja grupa ekstremno bogatih i vrlo moćnih pojedinaca, dok je na drugoj većina siromašnih i obespravljenih građana

PROFESOR Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić ocenio je da je očekivano ovogodišnje povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji od 0,5 odsto pre razlog za brigu nego za slavlje jer je on i dalje za trećinu niži nego 1990. godine.

„Premijerov optimizam je razumljiv, ali od ovog simboličnog povećanja BDP-a građani neće osetiti boljitak. Naprotiv, četvrtina stanovnika Srbije, koja se nalazi u riziku od siromaštva, i ove i narednih godina jedva će sastaviti kraj sa krajem“, kazao je Savić u intervujuu za Magazin Biznis.

Razlog za spori privredni oporavak Srbije je, po njegovim rečima, to što još nije utvrđen pravi model razvoja i što osvajanje vlasti uglavnom vodi preraspodeli političke moći, ali i bogatstva, dok najveći deo naroda nema naročite koristi od tih političkih promena.

„Društveni ambijent se kroji prema meri i potrebama dela političke, poslovne i intelektualne elite. To ima za posledicu neprihvatljivo visoku i veoma štetnu polarizaciju društva. Na jednoj strani se nalazi manja grupa ekstremno bogatih i vrlo moćnih pojedinaca, dok je na drugoj većina siromašnih i obespravljenih građana“, upozorio je Savić.

Na pitanje – šta je potrebno uraditi da privreda Srbije dostigne poželjne stope rasta od pet ili šest odsto – on je kazao da najpre treba „očistiti zemlju od lopova i neverovatno visoke korupcije koja je zahvatila i najsitnije pore društva“.

Govoreći o kašnjenju u reformi javnih preduzeća, Savić je istakao da je jedan od razloga otpor rukovodstava tih preduzeća, njihovih sindikalnih prvaka i dela radnika, koji znaju da bi to za njih značilo gubitak brojnih privilegija.

„Ni stav Vlade nije do kraja jednoznačan i iskren, jer vladajuće partije imaju ogromnu korist od ovakvih javnih preduzeća. Ona su mesto za zaposlenje partijskih aktivista i istaknutih partijskih kadrova koji obezbeđuju poslove za članove partija, iz kojih se finansiraju i neke stranačke aktivnosti“, ocenio je Savić.

Po njegovim rečima, najava povećanja plata u javnom sektoru i penzija „ima isključivo političku težinu“.

„Ako se i desi korekcija, to za većinu i neće biti povećanje, već delimično vraćanje onoga što je ranije nepravedno uzeto. Sadašnja vlast ima neverovatno udobnu poziciju, da joj uopšte nisu potrebni izbori, a pogotovo da postizanje boljih rezultata na eventualnim budućim izborima obezbeđuje skromnim povećanjem plata i penzija“, ukazao je Savić.

Komentarišući izbegavanje Vlade Srbije da objavi ugovore sa investitorima iz inostranstva, on je kazao da u demokratskoj i civilizovanoj zemlji ničiji interesi ne mogu biti iznad interesa građana i da ne postoji nijedan razuman razlog da se sadržaji ugovora ne objave.

(Srbija Danas, Beta)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …