Home / U FOKUSU / PUTIN NAPRAVIO MANEVAR KOJI PENTAGON NIJE OČEKIVAO: Rusija razmestila raketne sisteme S-400, bombardere i lovce u Iran, i uklještili Amerikance u „sendvič“!

PUTIN NAPRAVIO MANEVAR KOJI PENTAGON NIJE OČEKIVAO: Rusija razmestila raketne sisteme S-400, bombardere i lovce u Iran, i uklještili Amerikance u „sendvič“!

Poznati izraelski vojno-analitički portal Debka objavio je da se u iranskoj avio-bazi „Nodži“ kod Hamadana nsu pojavili samo ruski bombarderi Tu-22M3 i Su-34 nego i zenitni raketni sistemi S-400.
S400- rusija- rakete- sistemDa ih štite, a samim tim – i iransku bazu sve u krugu od 250-400 kilomatara oko nje.

Pozvavši se na svoje izvore u izraeslkoj špijunaži, Debka tvrdi da je na pistu aerodroma „Nodži“ sleteo i ruski transportni An-124 «Ruslan» koji je dovezao raketne sisteme S-400 i S-300.

Novinaska agencija oružanih snaga Irana prevela je na farsi ovu informaciju Debka i postavilo je među svojih top-10 vesti.

Na ovu informaciju nema još demantija ni sa ruske ni sa iranske strane.

Debka čak ukazuje da se iranska avio-baza još od početka jula pripremala za dolazak ruskih bombardera: da je radi toga proširena njena pista, da su otvoreni servisi za opsluživanje ruskih aviona, a i da se pojavio stambeni prostor za ruske pilote i avio-mehaničare.

Ako je ovo tačno, onda može značiti i to da je američka bliskoistočna koalicija sada u sendviču ruskih radara i savremenih raketnih PVO/PRO sistema S-400 koji iz „gledaju“ i sa zapada Sirije i sa zapada Irana. Veoma neprijatan „sendvič“.

Zato nije nikakvo iznenađenje što je već danas „zaplakala“ ministarka američke ratne avijacije Debora Li Džejms:

„Ruski bombarderi u Iranu još više će iskomplikovati ionako krajnje tešku situaciju“.

Nju  nije nimalo uverila ni umirila izjava šefa komiteta za spoljnu politiku i odbranu iranskog parlamenta – Alaedina Borudžerija – da ruski bombarderi bazu kod Hamadana koriste samo za „uzimanje goriva“.

Bivši šef ruske vojne diplomatije – general-pukovnik Leonid Ivašov – ocenio je da pojava ruskih aviona kod Hamadana svedoči, zajedno sa centrom u Bagdadu koji koordinira dejstva protiv Islamske države Iraka, Irana, Sirije i Rusije, svedoči da se na Bliskom Istoku pojavila ozbiljana vojno-politička alijansa.

Pritom je naglasio: „Sada više na Bliskom Istoku ne dominiraju SAD, Turska i Saudijci,  već –  Rusija, Irak, Iran i Sirija. A još je njihovim pozicijama blizak i Egipat.“

(Fakti)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …