Home / U FOKUSU / Putin poslao 4 bojna broda na Australiju, „teško naoružanu“ krstaricu i razarač!

Putin poslao 4 bojna broda na Australiju, „teško naoružanu“ krstaricu i razarač!

Australijske vlasti saopštile su danas da prate kretanje četiri ruska bojna broda koji se približavaju severnoj obali Australije, što premijer Toni Abot smatra pokazivanjem vojne moći Moskve u jeku napetih odnosa dve zemlje posle obaranja malezijskog aviona MH17 u Ukrajini u julu.

rusija- brod- raketa

Ruska flota se kreće ka australijskim vodama uoči dolaska ruskog predsednika Vladimira Putina na samit G20 u Brizbejnu ovog vikenda, a nakon njegovog nedavnog razgovora sa Abotom u Pekingu.

„Odbrana prati kretanje ruskih brodova koji prolaze kroz međunarodne vode i plove ka severu Australije“, navodi se u saopštenju australijskih vojnih snaga.

Među ruskim brodovima nalaze se i „teško naoružana“ krstarica i razarač, tegljač i brod za dopunjavanje gorivom.

Putinovo prisustvo u Brizbejnu je sporno u javnosti s obzirom na gnev Australije zbog obaranja aviona „Malezija erlajnsa“ na letu MH17 u julu na istoku Ukrajine, u kojem je poginulo svh 298 putnika i članova osoblja, uključujući 38 australijskih državljana.

Međutim, članice G20 su postigle konsenzus da bi Putin trebalo da učestvuje na samitu u australijskom gradu iako Kijev i Zapad tvrde da je avion oboren raketom koja je dopremljena iz Rusije, što Moskva poriče.

„Nije neobično što se Rusi raspoređuju u blizini mesta gde se održavaju značajne konferencije, a ne zaboravimo da je Rusija u poslednje vreme znatno vojno ojačala“, rekao je Abot danas u Mjanmaru na marginama istočnoazijskog samita.

Australijske vlasti podsećaju da je ruska mornarica i ranije raspoređivala svoje brodove u vreme značajnih međunarodnih skupova, kao kada je ratni brod ruske pacifičke flote pratio bivšeg predsednika Dmitrija Medvedeva pri poseti San Francisku 2010.

Lideri G20, uključujući američkog predsednika Baraka Obamu, sastaće se u subotu i nedelju u Brizbejnu, gde će glavna tema razgovora biti podsticanje globalnog rasta, ali se očekuje da će se razmatrati i situacija u Ukrajini.

(Tanjug)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …