Home / U FOKUSU / Putin poslao bombardere u Irsku i napravio haos na nebu!

Putin poslao bombardere u Irsku i napravio haos na nebu!

Dva ruska bombardera, koja su bez upozorenja ušla u vazdušni prostor pod kontrolom Irska, primorala su jedan putnički avion da preusmeri svoju putanju, a drugi da odloži let, saopštila je irska Agencija za vazdušni saobraćaj (IAA).

Tupolev_Tu-95_rusija avioni03

Veruje se da se incident dogodio 18. februara, u isto vreme kada su se britanski borbeni avioni “tajfuni” podigli da bi ispratili dva ruska aviona, koja su letela u blizini britanskog vazdušnog prostora.

Irske vlasti su saopštile da su dva ruska aviona letela sa isključenim trensponderima – uređajima koji pomazu da se avioni identifikuju pomoću radara.

– Jedan let iz Dablina je odložen zbog aktivnosti ruskog vojnog aviona u vazdušnom prostoru Velike Britanije. Smer drugog aviona je promenjen da bi se osiguralo da svojom putanjom ne dođe u blizinu dva ruska vojna aviona – rečeno je u saopštenju IAA, prenosi agencija AFP.

Avion nije ušao u irski vazdušni prostor, ali je leteo u prostoru koji oni kontrolišu na udaljenosti od 46 kilometara od irske obale, poručuju iz IAA. “Ajriš egzeminer” navodi da se u putničkim avionima nalazilo više stotina ljudi.

Britanski ministar odbrane Majkl Falon upozorio je, posle ovog incidenta, da NATO snage treba da budu spremne za “svaku vrstu agresije iz Rusije”.

Lideri SAD, Nemačke, Francuske, Britanije, Italije zajedno sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom su utorak su pozvali internacionalnu zajednicu na “snažnu reakciju” zbog kršenja prekida vatre u istočnoj Ukrajini kako bi se povećao pritisak na Rusiju.

(Tanjug)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …