Home / U FOKUSU / Putin pripremio novu ekonomsku strategiju za Balkan: U Srbiju stiže 10 milijardi evra! Evo o čemu se radi..

Putin pripremio novu ekonomsku strategiju za Balkan: U Srbiju stiže 10 milijardi evra! Evo o čemu se radi..

putinVladimir Putin pripremio je novu ekonomsku strategiju za Balkan i Srbiju, a za taj projekat angažovao je novu ekipu mladih i nekompromitovanih ljudi.

Kako „Blic“ saznaje, na čelu tog tima biće Aleksandar Fomenko, uz čiju pomoć je prošle godine prvi put iz Jerusalima u Srbiju stigao blagodatni oganj. Fomenko je u tu misiju išao kao funkcioner pravoslavnog Fonda Vasilija Velikog.

Do ovakvih promena došlo je zato što je Putin zaključio da je zbog ličnih ekonomskih interesa njegovih prethodnih izaslanika, koji su bili zaduženi da plasiraju ruski kapital na ove prostore, Rusija izgubila geopolitički uticaj na Balkanu. To praktično znači da će dosadašnji Putinov emisar zadužen za Srbiju – Aleksandar Babakov otići u istoriju.

Izvor „Blica“ blizak Fomenku kaže da su on i njegov tim definisali projekciju ekonomskog pohoda na Srbiju.

– Moskva je odlučila da promeni taktiku i da preko investicija utiče na zbivanja na Balkanu i u Srbiji. Fomenku je dat nalog da nađe način da plasira 10 milijardi evra, koliko je Kremlj izdvojio za Srbiju, a da političarima koji su opredeljeni za evroatlantske integracije taj novac ne bode oči. Od tog novca, osam milijardi biće uloženo u infrastrukturu i u neke fabrike, a dve milijarde u energetiku. Čak se planira da se uključe i u izgradnju beogradskog metroa – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je Fomenkov plan da ruski novac u Srbiju plasira preko slovenačkih investicionih fondova.

– Takav plasman kapitala biće i tema razgovora predsednika Putina sa slovenačkim zvaničnicima krajem juna, kada bi trebalo da dođe u Ljubljanu. Pored Slovenaca, i preko švajcarskih fondova će se plasirati deo kapitala na Balkan. O tome je obaveštena i srpska vlast – kaže naš izvor.

„Blic“ je u Vladi Srbije naišao na zid ćutanja, ali Mahmuda Bušatliju, konsultanta za strana ulaganja, Putinova strategija ne čudi.

– Te naznake dala je i agencija „Blumberg“. Rusi su shvatili da preko investicija mogu da ostvare geopolitički interes, koji su na Balkanu gotovo izgubili. Srpska strana mora da odredi ljude koji će o ovolikom novcu odlučivati. Kod Rusa je sve centralizovano. Ako je Putin odredio novog čoveka za Srbiju, taj ima sve ingerencije. I mi moramo to da uradimo jer, izuzev Rusa, niko ne nudi ovoliki novac – kaže Bušatlija za „Blic“.

Fomenko predvodi mlade lavove

Fomenko je jedan od tridesetak mladih lavova koje je Putin nedavno okupio oko sebe i koji treba da realizuju ekonomsku ofanzivu na Balkan, posebno na Srbiju. Reč je o izuzetno obrazovanom čoveku koji govori nekoliko jezika i uživa veliko poverenje ruskog predsednika.

(Blic)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …