Home / ZDRAVLJE / ZA PREPLANULI TEN: Namirnice od kojih koža brzo tamni na suncu..

ZA PREPLANULI TEN: Namirnice od kojih koža brzo tamni na suncu..

devojka-suncanjePreplanuli ten savršen je letnji ukras kože. Vrlo je važno da kožu dobro pripremite za sunce, kako spolja tako i iznutra. Želite li postići ujednačeni, preplanuli ten saveznike potražite u ovim čarobnim letnim namirnicama koje obožava vaše telo.

Jaja

Jaja su prepuna vitamina A, B, D koji regenerišu i hrane vaše telo, ali i kožu. Uz omega-3 i omega-6 masne kiseline, prijatelj vašeg preplanulog tena je i vitamin B6 koji se nalazi u žumancu jaja, a zbog kojeg koža dobija zaštitni sloj u obliku tamnih pigmenata koji je štite.

Jaja možete jesti u obliku omleta, na oko ili meko i tvrdo kuvana.
Kombinujte ih uz sveži sir jer sadrži veću količinu kalcijuma koji takođe uiče na brzinu obnavljanja i tamnjenja kože, uz maslinovo ulje koje revitalizuje i regeneriše kožu.

Šargarepa i sir

Osim što je vrlo ukusan dodatak jelima, šargarepa je prepuna sastojka koji štiti kožu od štetnog UV zračenja i priprema je za sunčanje. Reč je o beta-karotenu kojim šargarepa obiluje. Kada se beta-karoten pretvori u vitamin A koža dobija potrebnu zaštitu i štiti kožu od opekotina tako što aktivira melanin koji joj daju preplanuli izgled.

Šargarepu je najbolje jesti sirovu, izrendanu u salati u kombinaciji s paradajzom i paprikom, a u jelu u kombinaciji s tikvicama koje su takođe prijateljice vašeg letnjeg tena i zdrave kože.

Breskva i lubenica

Letnje osveženje svakako potražite u rashlađenom voću među kojim svakako vladaju lubenica i breskva. Osim što će okrepiti vaše telo i pružiti mu potrebnu tečnost, ovo voće prepuno je vitamina A koji privlači zrake sunca i time ten dobija toliko željenu bronzanu boju.

Lubenica sadrži i vitamin B i B6 koji su takođe prijatelji vaše kože, ali i preplanulog tena.
Napravite ukusnu voćnu salatu od breskve i lubenice, a po želji možete dodati i zreli mango i ostale sveže plodove sa stabla.

(Zadovoljna.hr)

Check Also

DOKTOR NESTOROVIĆ UPOZORIO NA OPAKU BOLEST: TRI STVARI KLJUČNE ZA NJEN NASTANAK

Doktor Branimir Nestorović tvrdi da se nedovoljno kretanje, loša ishrana i hronični stres po pravilu …