Home / U FOKUSU / PUTIN SPREMIO KONTRAUDAR– Zapad će da se trese…

PUTIN SPREMIO KONTRAUDAR– Zapad će da se trese…

„Kiptovaluta služe kao “korisno sredstvo” za izbegavanje ekonomskih sankcija sa zapada“, kažu ekonomski stručnjaci.

O tome da Rusija planira da uvede sopstvenu digitalnu valutu se pričalo još sredinom oktobra, a sada je predsednik Vladimir Putin navodno naložio ruskim zvaničnicima da rade na razvijanju nacionalne kriptovalute pod nazivom “kriptorublja”.

Prema pisanju FT, Sergej Glazev, ekonomski savetnik predsednika, na sastanku Vlade rekao je da bi kriptovaluta služila kao “korisno sredstvo” za izbegavanje ekonomskih sankcija sa zapada.

“Ovaj instrument nam veoma odgovara za osetljive aktivnosti u ime države. Možemo da rešavamo račune sa našim partnerima širom sveta bez obzira na sankcije”, kaže Glazev.

Savetnik je nagovestio da će kriptorublja biti ekvivalentna rublji, ali sa obrtom koji će biti “ograničen na određeni način”, što omogućava Kremlju da prati njegova kretanja. Još uvek nije jasno da li će kriptovalutu izdati centralna banka Rusije.

Ranije je predsednik naredio svojim zvaničnicima u kabinetu da osmisle okvir za uspostavljanje i regulisanje digitalne valute unutar Rusije, što je učinio prošlog leta posle sastanka sa osnivačem etereuma Vitalikom Buterinom.

U oktobru 2017. godine, Putin je nadalje predvideo nove propise oko kriptovalute, uključujući i registraciju rudara i primenu zakona o hartijama od vrednosti za početne ponude novčića (ICO).

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …