Home / U FOKUSU / PUTIN TRAŽIO IZRADU PLANA KOJI NOSI KODNO IME „BRAT“: Ako neko napadne Srbiju, Rusija će…

PUTIN TRAŽIO IZRADU PLANA KOJI NOSI KODNO IME „BRAT“: Ako neko napadne Srbiju, Rusija će…

putin- sojgu- rusija
Predsednik Rusije Vladimir Putin pre pola godine je najbližim saradnicima naložio da izrade precizan plan za interventnu vojnu pomoć savezničkim zemljama među kojima je i Srbija.

Plan koji nosi kodno ime „Brat“ podrazumeva da bi u slučaju rata ili „neposredne terorističke opasnosti“ ruska vojna pomoć, na poziv vlasti, u savezničku zemlju stigla za manje od 24 sata.

Konkretno, to znači da bi u slučaju napada na Srbiju, Rusija našoj zemlji u najkraćem roku isporučila avione, najsavremenije raketne sisteme i drugu vojnu tehniku, a ukoliko bi bilo potrebno, stigli bi i posebno obučeni specijalci i vojni instruktori.

Kako prenose izvori, Putinov plan „Brat“ pored zemalja članica ODKB-a, odnosi se i na Srbiju, Makedoniju, BiH, odnosno Republiku Srpsku.

– Poenta čitavog plana jeste da zemlje koje vode prijateljsku politiku prema Rusiji mogu da računaju na vrlo konkretnu vojnu pomoć Moskve. Ako bi neko napao Srbiju, taj neko bi napao i Rusiju, i morao bi s tim najozbiljnije da računa. Poruka predsednika Putina je jasna, Rusija nikada više i nipošto neće ostaviti Srbe na cedilu. Nikada se više neće ponoviti 1999. godina, kada je Moskva sa strane gledala NATO agresiju – objašnjava sagovornik.

Kako se saznaje, iako je plan „Brat“ tajni dokument i neće zvanično biti objavljen, informacija o njemu je diplomatskim kanalima puštena i do predstavnika NATO zemalja.

– Zapadni lideri, oni koji stoji iza ekstremnih Hrvata, Albanaca i Bošnjaka na Balkanu, moraju da znaju da je Rusija potpuno odlučna da brani i odbrani Srbiju – kaže izvor.

Inače, kako se saznaje, plan „Brat“ podrazumeva prebacivanje raketnog sistema S-300 u Srbiju, eskadrila aviona Mig i Suhoj, ali i drugih sistema sposobnih da u kratkom roku odbiju svaku agresiju.

Zvanično niko iz vlasti nije hteo da komentariše saznanja. Na drugoj strani, vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da bi više voleo da pomenuto naoružanje i opremu dobijemo i pre eventualnog rata ili terorističke opasnosti.

– U nekim situacijama bi takva reakcija Rusije mgla da bude i zakasnela. Ukoliko zaista žele da nam pomognu, oni će to uraditi pre svih tih projektovanih scenarija. Nama bi to oružje poslužilo kao faktor odvraćanja, da niko i ne pomisli da nas napadne – kaže Lazanski.

Vladan Glišić iz Narodne mreže smatra da je Srbiji, kako bi sačuvala svoj suverenitet i poziciju aktivno neutralne države, neophodna ovakva vrsta saradnje sa Rusijom.

– Rusija je ozbiljna zemlja, a s obzirom na to da je predsednik Putin više puta ponovio da Srbija može da računa na njenu podršku i zaštitu, logično je da ima razrađene planove za različite scenarije… – kaže Glišić dodajući da je Srbija okružena zemljama članicama NATO pakata i da trpi veliki pritisak.

Ima i većih briga od nas

Na drugoj strani, stručnjak za bezbednost Orhan Dragaš, ne veruje da se Putin, pored problema koje ima sa Ukrajinom, gomilanjem NATO snaga na granicama Rusije i problema sa izgradnjom Turskog toka baš u tolikoj meri bavi Srbijom.

(Informer)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …