Home / U FOKUSU / Putinov izaslanik otkrio zašto je upravo na Balkanu žarište 3. sv rata

Putinov izaslanik otkrio zašto je upravo na Balkanu žarište 3. sv rata

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, U.S. Air Force/Staff Sgt. Kate Thornto
Foto: Tanjug/Sava Radovanović, U.S. Air Force/Staff Sgt. Kate Thornto
Sergej Železnjak, poslanik u Dumi i funkcioner vladajuće Jedinstvene Rusije rekao je na konferenciji “Nova međunarodna realnost – Izazovi i perspektive” u Skupštini grada Beograda, da ćemo sledeće godine obeležiti 100 godina od Prvog svetskog rata, ali da bi neki ponovni incident poput Sarajevskog atentata mogao da “zapali” ne samo Balkan, već i celu planetu.

Zadatak je svih odgovornih političara da ne pokreću napetosti u regionu i da se održava mir, jer su, izgleda, mnogi zaboravili da je upravo na ovim prostorima počeo i Prvi svetski rat. Zaboravili su i kako je došlo i do Drugog svetskog rata.

Eventualni konflikt na Balkanu mogao bi da se proširi na ceo svet i niko ne bi bio pošteđen, zahvaljujući modernim tehnologijama ratovanja.

Zbog toga je veoma bitno da na Balkanu bude mir i da se podržava politika mira, pomirenja, tolerancije i teničke i nacionalne raznolikosti – naveo je Železnjak, a prenosi Alo.

Uvođenje balkanskih država u NATO vodi te zemlje u podele, a Rusija upravo za Balkan, kako kaže, plan B-4 koji se odnosi na vojnu neutralnost zemalja.

– Videli smo u Crnoj Gori da narod nije dobio priliku da se na referendumu izjasni da li želi u NATO.

Što se tiče Makedonije, nisam uopšte siguran da tu postoji konsenzus o ulasku u Alijansu, dok je Srbija pravi primer vojne neutralnosti i u mnogo čemu ostrvo bezbednosti i

primer za mnoge balkanske zemlje kako se može obnavljati posle tragičnih događaja.

To mora da se podržava i bilo koja saradnja ne sme da krši viševekovne tradicije, već da ih koristi – rekao je i dodao:

– U savremenom svetu nema mnogo suverenih država, činjenica da Srbija uspeva da održi suverenost govori koliko je odmerena i pametna politika koja se vodi – rekao je Železnjak i dodao da bi Evropska unija trebalo da služi svojim građanima, a ne interesima SAD.

(Telegraf.rs)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …