Home / U FOKUSU / PUTINOV ŠAH-MAT U SIRIJI: Moskva nadigrala Vašington, Rusija preuzela Bliski istok!

PUTINOV ŠAH-MAT U SIRIJI: Moskva nadigrala Vašington, Rusija preuzela Bliski istok!

putin-tramp

Suprotno predviđanjima, ruski lider Vladimir Putin se nije zaglavio u „sirijskoj močvari“, već nasuprot tome on je ojačao uticaj Rusije i u svetu i u regionu.

Forbs takođe ističe da je Putin spasao Bašar el-Asada od svrgavanja sa vlasti, kao i da je Asad trenutno u najpovoljnijim uslovima od marta 2011. godine zahvaljujući upravo Putinu.

Putin je pomogao Asadu na različite načine, oružjem, odbranom u Ujedinjenim Nacijama, jačanjem ekonomije, ali direktno mešanje Rusije u rat je stvari suštinski preokrenulo, navodi američki list.

– Putin je u Siriji postigao sve što je želeo – piše Forbs.

Zahvaljujući Putinu, Asad je ostao na vlasti, a Rusija konsolidovala svoje prisustvo u Siriji za bar narednih 49 godina, kaže se u tekstu i dodaje da je Rusija umanjila značaj američkog vojnog prisustva u regionu, kao i da je preokrenula mišljenje tradicionalnih Asadovih neprijatelja, pa sada i Redžep Tajip Erdogan, turski lider, uzima u obzir ruske stavove po pitanju sirijskog predsednika.

Cela stvar ima i pozitivan uticaj na odnose Rusije i Irana i čini se da je ovaj rat proširio perspektive i potencijal zajedničke saradnje, kaže se u tekstu američkog lista.

Rusija je nametnula Zapadu sebe kao velika sila ostvarujući primirje u jugozapadnoj Siriji, zaključuje Forbs i piše da to „Putinu omogućava da kreira pravila igre sa Zapadom“.

Američki list dodaje da je Putin uspeo testirajući oružje u Siriji i da poveća izvoz ruskog oružja u svetu, ali i da se ruski energetski sektor postepeno širi u Siriji i jača sirijsku infrastrukturu na oslobođenim teritorijama.

Forbs navodi da će sve to imati i važnu ulogu u predstojećim predsedničkim izborima 2018. godine, gde će Putin sebe i svoje ljude lako predstaviti uspešnim kroz medije koji su pod kontrolom Kremlja.

(Komersant.rs)

Check Also

ASADOVE SNAGE PRETRPELE PRVE GUBITKE U AFRINU: Turci u žestokom naletu na zapadnom frontu! (VIDEO)

Uprkos dolasku sirijskih dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) na liniju fronta, Turci i njihove džihadističke …