Home / U FOKUSU / PUTINOV ŠAH-MAT U SIRIJI: Moskva nadigrala Vašington, Rusija preuzela Bliski istok!

PUTINOV ŠAH-MAT U SIRIJI: Moskva nadigrala Vašington, Rusija preuzela Bliski istok!

putin-tramp

Suprotno predviđanjima, ruski lider Vladimir Putin se nije zaglavio u „sirijskoj močvari“, već nasuprot tome on je ojačao uticaj Rusije i u svetu i u regionu.

Forbs takođe ističe da je Putin spasao Bašar el-Asada od svrgavanja sa vlasti, kao i da je Asad trenutno u najpovoljnijim uslovima od marta 2011. godine zahvaljujući upravo Putinu.

Putin je pomogao Asadu na različite načine, oružjem, odbranom u Ujedinjenim Nacijama, jačanjem ekonomije, ali direktno mešanje Rusije u rat je stvari suštinski preokrenulo, navodi američki list.

– Putin je u Siriji postigao sve što je želeo – piše Forbs.

Zahvaljujući Putinu, Asad je ostao na vlasti, a Rusija konsolidovala svoje prisustvo u Siriji za bar narednih 49 godina, kaže se u tekstu i dodaje da je Rusija umanjila značaj američkog vojnog prisustva u regionu, kao i da je preokrenula mišljenje tradicionalnih Asadovih neprijatelja, pa sada i Redžep Tajip Erdogan, turski lider, uzima u obzir ruske stavove po pitanju sirijskog predsednika.

Cela stvar ima i pozitivan uticaj na odnose Rusije i Irana i čini se da je ovaj rat proširio perspektive i potencijal zajedničke saradnje, kaže se u tekstu američkog lista.

Rusija je nametnula Zapadu sebe kao velika sila ostvarujući primirje u jugozapadnoj Siriji, zaključuje Forbs i piše da to „Putinu omogućava da kreira pravila igre sa Zapadom“.

Američki list dodaje da je Putin uspeo testirajući oružje u Siriji i da poveća izvoz ruskog oružja u svetu, ali i da se ruski energetski sektor postepeno širi u Siriji i jača sirijsku infrastrukturu na oslobođenim teritorijama.

Forbs navodi da će sve to imati i važnu ulogu u predstojećim predsedničkim izborima 2018. godine, gde će Putin sebe i svoje ljude lako predstaviti uspešnim kroz medije koji su pod kontrolom Kremlja.

(Komersant.rs)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …