Home / U FOKUSU / RAT NIKAD BLIŽE – AMERIKA PRETI: „Spremni smo da oborimo sirijske i ruske avione!“

RAT NIKAD BLIŽE – AMERIKA PRETI: „Spremni smo da oborimo sirijske i ruske avione!“

amerika- sad- usa- avioniUpozorenje je došlo nakon prošlonedeljnog incidenta u Siriji kada je obračun izbegnut zahvaljujući tome što su sirijski vladini avioni otišli pre nego što su američki borbeni avioni stigli.

Pentagon je objavio da su SAD spremne da obore sirijske i ruske avione koji, kako tvrde, ugrožavaju američke ljude, premda oni, prema međunarodnom pravu, ilegalno deluju u severnoj Siriji.

U petak je zvaničnik Pentagona kapeta Džef Dejvis tvrdio da su avioni SAD pokušali da presretnu sirijske avione kako bi zaštitili svoje saveznike koji deluju ilegalno sa kurdskim snagama u Siriji, nakon što su avioni sirijske vlade bombardovali područje Hasakah kada je kurdska policija počela agresiju na Nacionalne odbrambene snage.

U ponedeljak, još jedan zvaničnik Pentagona, Piter Kuk, je rekao: „Nastavićemo da savetujemo sirijski režim da se kloni tih oblasti“.

„Branićemo naše ljude na zemlji, i učinićemo šta je neophodno da ih odbranimo“, rekao je Kuk reporterima.

Istakao je, „to nije zona zabrane leta“, ali je dodao da „bi bilo mudro za sirijski režim da izbegava oblasti gde deluju koalicione snage“.

Dakle, Kuk iznosi zahteve sirijskoj vladi da ne deluje unutar svoh suverenog vazdušnog prostora

Kada je, dodatno, govorio o Rusiji, Kuk je jasno istakao da su SAD spremne da učine istu agresiju na ruske avione koji deluju legalno sa dozvolom sirijske vlade i u koordinaciji sa njom.

„Ukoliko oni ugrožavaju američke snage, mi uvek imamo pravo da štitimo naše snage“, rekao je Kuk.

(Pravda/almasdarnews.com)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …