Home / U FOKUSU / RAT SAMO ŠTO NIJE POČEO: Rusija rasporedila 7.000 vojnika na tursku granicu!

RAT SAMO ŠTO NIJE POČEO: Rusija rasporedila 7.000 vojnika na tursku granicu!

Vojska Ruske Federacije rasporedila je nekoliko hiljada vojnika (58. armija) uz jermensko-tursku granicu.

rusija- tenkovi- vojnici

Prema neimenovanim izvorima, koji su vezani za rusko Ministarstvo odbrane, stigla je informacija da je predsednik Rusije Vladimir Putin u konsultacijama sa GŠ VRF doneo odluku o hitnom razmeštanju jedinica elitne 58. armije na granicu Jermenije i Turske.

U ovom momentu na granicu sa Turskom su izašli odabrani sastavi ove armije, opremljeni najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom, i ojačani sistemima za protiv-vazdušnu borbu, višecevnim raketnim bacačima i anti-tenkovskim sredstvima.

Ukupna brojnost angažovanih snaga, koje se nalaze u režimu povišene borbene gotovosti, procenjuje se na oko 7.000 vojnika i oficira. Celu ovu borbenu grupu će štititi elementi ZRK S-400 kao i napredni kompleks za PEB “Krasuha-4″.

Prema tvrdnjama vojnih stručnjaka, u koordinaciji sa raketnim pukom S-400 raspoređenim u Siriji, Ruska Federacija će efektivno kontrolisati gotovo 85% turskog vazdušnog prostora!

Udarni element 58. armija Vojske Ruske Federacije, predstavlja operativnu grupu združenih snaga, koja je zadužena za odbranu južnih granica RF sa posebnim akcentom na Kavkaz. Broji nešto više od 70.000 vojnika, a u njenom arsenalu se nalazi preko 600 tenkova, više od 2.000 oklopnih transportera i nekoliko hiljada jedinica cevne i raketne artiljerije.

Sastoji se od jedinica u kojima se nalazi visoko-kvalitetno i veoma motivisano ljudstvo, i koje ima izuzetno bogato ratno iskustvo. Spada u kategoriju elitnih sastava Vojske Ruske Federacije.

Da li će Turska zatvoriti Bosfor i Dardanele?

U pojedinim alternativnim medijima su se pojavili naslovi kako je Turska zatvorila Bosfor i Dardanele za ruske brodove. Prvi je takve informacije objelodanio sajt Infowars.

U slučaju da se ove vesti pokažu kao tačne to će značiti da Turska smatra kako je u ratu, odnosno da je napadnuta.

Par dana pre objavljivanja ovih izveštaja Rusija je zvanično saopštila kako je zatvaranje moreuza nemoguće.

Turska ne može da zabrani prolaz ruskim brodovima kroz Bosfor i Dardanele, izjavio je admiral ruske crnomorske flote Viktor Kravčenko.

rusija- vojnici- vojska

Prema Konvenciji iz Montrea potpisanoj 1936. godine, Turska je dobila kontrolu nad moreuzima Bosfor i Dardaneli, međutim, istom konvencijom je propisano da zatvaranje moreuza za strana plovila može da se izvrši jedino u slučaju da se Turska nađe u ratnom stanju.

“Turska ne može da zatvori moreuze u Crnom moru za ruske brodove koji plove za Siriju. To bi bilo grubo kršenje međunarodnog prava, a naročito Konvencije iz Montrea koju je potpisala većina nacija”, rekao je Kravčenko.

On je istakao da Turska čak ni u Drugom svetskom ratu, kada je bila neutralna, nije zatvorila Bosfor i Dardanele za brodove nacističke Nemačke.

(Balkanbreakingnews, Intermagazin)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …