Home / U FOKUSU / Rusija otkzala konsultacije sa Stejt dipartmentom: ŠOJGU IZDAO NOVO NAREĐENJE!

Rusija otkzala konsultacije sa Stejt dipartmentom: ŠOJGU IZDAO NOVO NAREĐENJE!

sojgu

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je danas da nakon američke odluke o novim sankcijama Rusiji nema osnova za nastavljanje dijaloga o mogućnosti obnavljanja rusko-američkih odnosa.

Prema njegovim rečima, „planirano je da se narednih dana nastave bilateralne konsultacije o problemima koji su se nakupili u rusko-američkim odnosima, kao i da se potraže načini za izlazak iz krajnje složene situacije u koju je američka strana dovela partnerstvo i saradnju s Rusijom“.

„Posle jučerašnje odluke o sankcijama, nema osnova za novu rundu takvog dijaloga, utoliko pre što nema ni sadržaja za njega, pošto Vašington niti je predlagao, niti predlaže išta konkretno u ovoj oblasti“, rekao je Rjabkov.

Diplomata je naveo „da SAD još uvek ne vraćaju rusku diplomatsku imovinu oduzetu u decembru prošle godine“.

Rjabkov je 19. juna izjavio da će tokom razgovora, koji je bio planiran za ovu sedmicu, govoriti sa zamenikom američkog državnog sekretara Tomasom Šenenom o pitanju vraćanja ruske diplomatske imovine u SAD.

Ministarstvo finansija SAD proširilo je sankcije građanima i organizacijama u Rusiji zbog sukoba u Ukrajini. Spisak je proširen za 38 privatnih lica i organizacija.

Šojgu o gužvi na nebu Baltika: Formiramo 20 novih jedinica

Moskva — Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da se bezbednosna situacija u blizini ruskih granica pogoršava zbog aktivnosti NATO-a.

Šojgu je tokom puta u rusku enklavu Kalinjingrad naveo da su vežbe NATO-a u baltičkom regionu primer sve većeg prisustva alijanse u toj oblasti i dodao da vežbe velikih razmera ukazuju na „antiruski kurs“ NATO-a.

On je kazao da će ruska vojska formirati 20 novih jedinica duž svojih zapadnih granica do kraja godine.

Ruska državna televizija prikazala je snimak NATO lovca F-16 koji je pratio Šojguov avion dok se približavao Kalinjingradu. Ruski lovac Su-27 ušao je potom u prostor između ta dva aviona kako bi sprečio približavanje lovca NATO-a.

Rusija će s Belorusijom u septembru održati masovnu vojnu vežbu „Zapad 2017“.

(Agencije)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …