Home / U FOKUSU / RUSIJA SKOVALA MASTER PLAN KAKO DA razvojem ovog naoružanja UNIŠTI PENTAGON

RUSIJA SKOVALA MASTER PLAN KAKO DA razvojem ovog naoružanja UNIŠTI PENTAGON

rat- putin- rusija- vojska

Ruski odgovor na Pentagonovu Treću ofset strategiju je razvoj taktičkog i strateškog nuklearnog oružja, tvrdi se u novom izveštaju Instituta za odbranu i strateške studije „Škole za međunarodne studije S.Rajaratnam“ (IDSS) u Singapuru.

„Ruski odgovori u borbi protiv ove inicijative se sastoji od dva glavna elementa: Prvi je „borba protiv Treće ofset strategije sa Prvom ofset strategijom“, što znači dati prioritet razvoju širokog spektra strateških i taktičkih nuklearnih sistema naoružanja“, objasnili su u svom izveštaju Majkl Raska, profesor na IDSS i Vasilij Kašin, viši istraživač u Institutu za dalekoistočne studije u ruskoj akademiji nauka.

Drugi deo odgovora je značajno ambiciozniji, i nosi veće tehnološke rizike. Rusija je počela da takmiči sa mnogim tehnološkim inicijativana SAD putem sličnih autohtonih programa, iako usko fokusiranih i manjih po obimu“, objasnili su oni.

Ruska nuklearna modernizacija je obimna, sa više programa osmišljenih da se suprotstave raketnom štitu SAD koji se podignut u Evropi.

Osim toga, Rusija je modernizovala svoje taktičke nuklearne snage – koje uključuju balističke rakete kratkog dometa, gravitacijske bombe, krstareće rakete, pa čak i nuklearne zemlja-vazduh rakete.

„Ukratko, programi Rusije fokusirani na renaoružavanju nuklearnih snaga nalaze se već u poodmaklim fazama“ napisali su autori i dodali da „Rusija već ima značajnu prednost u odnosu na SAD u pogledu kvaliteta i raznovrsnosti svojih sistema, a može prilično da obezbedi stratešku efikasnost svojih nuklearnih snaga u bliskoj budućnosti.“

Ali Rusija nije odustala ni od konvencionalnog naoružanja i istražuje mnoge tehnologije kao i Sjedinjene Američke Države.

„Ruska tehnologije je u ranoj fazi u nekim oblastima“, tvrde autori, „međutim, u drugim oblastima kao što su usmerena energija oružja, hipersoničnoa vozila, bespilotna podvodne vozila… u veoma su naprednom stadijumu“.

(National interest)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …