Home / U FOKUSU / RUSIJA SPROVODI TAJNI PLAN DA UNIŠTI TURSKU: Dolazi oluja i napad odakle niko nije očekivao!

RUSIJA SPROVODI TAJNI PLAN DA UNIŠTI TURSKU: Dolazi oluja i napad odakle niko nije očekivao!

Dva dana pre Božića, dok su se američki političari pripremali za praznike, Rusija je krišom potpisala sporazum o vazdušnoj odbrani sa Jermenijom, povećavajući svoju vojsku van radara, piše Webtribune.rs

putin

Bio je to najsigurniji znak da Putin stvara novu satelitsku državu na granici sa NATO-om i da ugrožava nezamenljivog saveznika SAD.

O nakupljanju vojske u Jermeniji se nije baš raspravljalo u Vašingtonu, iako je to ključan deo plana Vladimira Putina za dominaciju regionom. Ono što je najvažnije jeste da Jermenija deli granicu od oko 240 kilometara sa Turskom, članicom NATO saveza.

U proteklih 6 meseci, dok su rat u Siriji i pritisak na Tursku rasli, protok ruskog oružja i osoblja u Jermeniju je značajno porastao, te se sad tamo nalaze napredni Navodchik-2 i Takhion dronovi, Mi-24 helikopteri, ali i Iskander-M balistički projektili.

Putin je prošlog jula naredio da se ispita borbena gotovost u Jermeniji kako bi se testirala spremnost njegovih snaga da odgovore na pretnje po ruske interese u inostranstvu. Prema naređenjima ruskog ministra odbrane, Sergeja Šojgua, početkom ovog meseca Rusija je počela sa masovnim vojnim vežbama u pravcu „strateškog jugozapada“, koji uključuje i Jermeniju. U regionalnu operaciju je ukupno uključeno 8.500 vojnika, 900 komada kopnene artiljerije, 200 ratnih aviona i 50 ratnih brodova.

Jermensko-ruski savez dobija na snazi. U jermeniji se trenutno nalaze dve ruske baze i ukupno 5.000 ruskih vojnika. Ove dve države su 2010. godine potpisale sporazum koji je produžio prava Rusije na baze u Jermeniji za još 24 godine, odnosno do 2044. godine, a u sklopu kojeg će Moskva obezbediti jermenske snage najmodernijim oružjem. Baza u Đumriju koja se nalazi skoro 120 kilometara od prestonice Jermenije i manje od 10 kilometara od turske granice, postala je ključna za rusku vojsku.

Slično nakupljanje ruske vojske na granicama bilo koje druge NATO države bi izazvalo ogromnu lavinu kritika. Zašto sada niko ne reaguje dok Putin okuplja svoju vojsku na granici sa Turskom?

Turska je jedan od ključnih saveznika u borbi protiv ISIS-a i jedina je članica američke koalicije koja ima baze blizu strateških uporišta ISIS-a. Turska i SAD su u julu 2015. godine oformili sporazum o zajedničkoj saradnji u borbi protiv terorista Islamske države u Siriji i Iraku, što je omogućilo SAD da sprovode vazdušne napade protiv terorista Islamske države iz avio baze Inčirlik u južnoj Turskoj.

U međunarodnoj diplomatiji, geografija je izuzetno važna. Jermenija se graniči sa tri ključna saveznika SAD: Gruzijom, Azerbejdžanom i Turskom. Ruske snage se trenutno nalaze na teritoriji Gruzije, dok se Azerbejdžan svim snagama trudi da ga Moskva ne zastraši.
Rusko vojno prisustvo u Jermeniji bez sumnje predstavlja nož koji je uperen u srce NATO-a, a Vašington ne radi ništa povodom toga.
Prošlog avgusta, predsednik Putin je turskom ambasadoru u Moskvi rekao: „Poručite svom diktatorskom predsedniku da on i njegovi teroristi mogu da idu dođavola. Napraviću od Sirije Veliki Staljingrad“. Dakle, činjenica je da Rusija posmatra Tursku kao neprijatelja i da ne namerava da se povuče.

Webtribune.rs

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …