Home / U FOKUSU / RUSKA ZVER IZ DUBINE: Ova podmornica je došla glave teroristima u Siriji (VIDEO)

RUSKA ZVER IZ DUBINE: Ova podmornica je došla glave teroristima u Siriji (VIDEO)

Podmornice ovog tipa mogu da uništavaju neprijatelja krstarećim raketama „Kalibar” na udaljenosti koja je 3-4 puta veća od dometa radara potencijalnog protivnika, tvrde eksperti.

podmornica- rusija

Ruska mornarica je ponovo raketirala položaje pripadnika „Islamske države” u Siriji. Ovoga puta su na meti bili odredi terorista blizu Palmire koji su iz Rake prebačeni u ovo područje.

Prema podacima agencije Fars, u ovom trenutku se sirijske regularne trupe nalaze na otprilike 20 kilometara istočno od Palmire i pripremaju se za oslobađanje nalazišta gasa Arak, što će im omogućiti da krenu u ofanzivu na grad Deir el Zor, gde teroristi već nekoliko godina drže u obruču vojni aerodrom.

Prema saopštenju Ministarstva odbrane RF, u ovoj operaciji su učestvovale podmornica projekta 636.3 „Krasnodar” i fregata „Admiral Esen”. One su ispalile četiri krstareće rakete „Kalibar” na položaje terorista „Islamske države”.

Rusija je na vreme upozorila SAD, Tursku i Izrael da se priprema raketiranje iz akvatorije Sredozemnog mora.

Podmornice projekta 636.3 „Varšavjanka”
Podmornice projekta 636.3 mogu da otkriju cilj na udaljenosti koja je 3-4 puta veća od dometa radara potencijalnog protivnika. To je u intervjuu za „Rusku reč” izjavio bivši komandant Crnomorske flote Igor Kasatonov.

„Uskoro će Crnomorska flota dobiti još jednu (šestu po redu) dizel-električnu podmornicu projekta 636.3. To su veoma tihe podmornice. Teško ih je otkriti hidroakustičkim sredstvima, tako da neprimećene stižu u zonu napada”, rekao je ekspert.

Zbog toga su podmorničari Severnoatlantske alijanse dali ovoj podmornici naziv „Crna rupa”. Ova podmornica je, za razliku od drugih modela, idealna za pohode u plitkim vodama Baltičkog i Crnog mora.

„Mogućnosti novih podmornica su prvi put demonstrirane 2015. godine kada je (pomornica ovog projekta) ’Rostov na Donu’ raketirala ’Kalibrima’ objekte terorista u Siriji”, istakao je Kasatonov.

Kada stigne šesta podmornica projekta 636.3 „Kolpino”, Crnomorska flota će kompletirati brigadu podmornica koja će pokrivati ceo region.

Po Kasatonovljevim rečima, vojnoindustrijska preduzeća će do 2020. godine dodatno napraviti šest sličnih podmornica za Tihookeansku flotu.

Zašto se krstareće rakete koriste za uništavanje malih odreda „Islamske države”?
Svaka podmornica projekta 636.3 ima najmodernije krstareće rakete „Kalibar-PL” dometa 2.500 kilometara.

Težina bojevog dela rakete je oko 500 kg, a udarni talas uništava sve živo u radijusu od nekoliko stotina metara. „To je fugasni projektil koji sa lakoćom uništava zaštićena betonska utvrđenja”, rekao je za „Rusku reč” vojni analitičar lista „Izvestiя” Dmitrij Safonov.

Kako je on naglasio, u pitanju je veoma skupo oružje koje nije rentabilno primenjivati u ratu protiv terorista „Islamske države”.

„Primena ovih raketa je demonstracija mogućnosti naše mornarice i našeg oružja potencijalnim kupcima u Jugoistočnoj Aziji i Latinskoj Americi, kao i našim ’partnerima’ u NATO-u koji postavljaju nove vojne baze na teritoriji Istočne Evrope”, istakao je ekspert.

Pogledajte video:
(Ruska reč)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …