Home / U FOKUSU / SAD U ŠOKU! NOVA NEMAČKA VLADA SE OKREĆE MOSKVI: Rusija postaje najveći nemački partner!

SAD U ŠOKU! NOVA NEMAČKA VLADA SE OKREĆE MOSKVI: Rusija postaje najveći nemački partner!

Posle niza godina relativno loših odnosa uslovljenih embargom EU prema Rusiji, nova Vlada Nemačke dramatično koriguje politiku prema Ruskoj Federaciji, koji otkriva dokument koalicionog sporazuma partija nove vlade Angele Merkel.

Iz navedenog spisa, na prvi pogled je jasna potpuna promena kursa spoljne politike Nemačke prema Rusiji, koja se dalje u dokumentu naziva „najvećim evropskim partnerom“.

„Nemačka ima potencirani interes za dobre odnose sa Rusijom i blisku saradnju u obezbedjenju mira i regulisanju važnih međunarodnih izazova. Rusija je naš najveći evropski partner sa kojim hoćemo da garantujemo mir u Evropi, integritet nacionalnih granica i suverenost svih država na temeljima principa OEBS-a. U privrednoj razmeni postoji veliki potencijal, a na području civilnog društva veliki interes za jakom kooperacijom. Kod sprovođenja Minskih dogovora smo spremni za razgradnju sankcija i oko toga ćemo voditi dijalog sa našim evropskim partnerima – navodi se u koalicionom sporazumu partija CDU, CSU, SPD.

Čvrsto stojimo na viziji zajedničkog privrednog prostora od Lisabona do Vladivostoka. Obe strane i sva Evropa mogu da profitiraju na tome – zaključuje se.

Doduše, u odnosu sa Rusijom vrlo je bitan stav Nemačke prema Ukrajini, odnosno nezavisnosti Krima, a iz dokumenata se može primetiti da se politički kurs Nemačke bitnije ne menja.

„Angažovano ćemo podržavati Ukrajinu pri ponovnom uspostavljanju punog teritorijalnog integriteta kao i jačanju stabilnosti i društvenog razvitka.

Očekujemo i zahtevamo konsekventnu implementaciju reformske agende u Ukrajini, posbeno suzbijanje korupcije, sa ciljem opsežne modernizacije zemlje. Naše finansijske transakcije ćemo dopuštati samo pod stritknim uslovljvanjima. Nemačka je spremna da se substancijalno uključi u obnovu Donbasa, kad to omogući napredak pri realizaciji Minskog dogovora – stoji u tekstu sporazuma nove nemačke strategije.

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …