Home / U FOKUSU / SCENARIO I ZA EVROPU?! PRIZNANJE ZAROBLJENOG ISLAMISTE: Prolazili smo obuku u Turskoj, svi su mislili da smo Sirijci!

SCENARIO I ZA EVROPU?! PRIZNANJE ZAROBLJENOG ISLAMISTE: Prolazili smo obuku u Turskoj, svi su mislili da smo Sirijci!

sirija- rat
On kaže da je rukovodstvo IS navodno iz bezbednosnih razloga organizovalo obuku u turskom gradu Adani, a ne u Siriji.

Nakon što su ga u decembru zarobili kurdski vojnici, 25-godišnji Abdurahman Abdulhadi, ratnik terorističke grupe Daeš, rekao je da je u njihove redove stupio 2013. godine. Prema njegovim rečima, u avgustu 2014. godine, on je prošao obuku u Adani (četvrtom po veličini gradu u Turskoj).

Jednom nedeljno je za grupe od 60 ljudi bila organizovana obuka, gde su novi članovi učili kako da pucaju iz kalašnjikova i drugih tipova oružja.

„Obuka je bila organizovana u Turskoj, jer je komanda smatrala da je tamo bezbednije nego u Siriji, zbog bombardovanja“, objasnio je Abdulhadi.

Pitanje o vezama Turske sa terorističkim organizacijama u Siriji, ostaje otvoreno. Pojavila se informacija da se nekoliko grupa takozvane umerene opozicije bori u Siriji i da ima svoje vojne kampove na teritoriji Turske. Zvanična Ankara je ovo opovrgla. Ipak, u međuvremenu se saznalo da je centar Slobodne sirijske armije, koja se u Turskoj smatra umerenom opozicijom, zapravo provincija Hataj na tursko-sirijskoj granici.

„Mediji su pisali da smo obuku imali u vojnom kampu SSA, ali su zapravo svi ljudi, njih 60, bili članovi Daeša. Svi su bili građani Sirije, od kojih su mnogi u početku odlazili u Tursku ’trbuhom za kruhom‘, da bi se posle pridružili teroristima“, rekao je Abdulhadi.

Njegov osnovni zadatak je bio da dočekuje Sirijce koji bi dolazili iz Turske. Abdulhadi je imao zadatak da zainteresovane vrbuje putem interneta, da im pomogne da stignu u Tursku i tamo počnu sa obukom.

„Posle obuke, njih bi slali u Urfu, a potom u Raku. Dalje bi ih raspoređivali po različitim regionima Sirije“, rekao je on, dodavši da je oružje u redove Islamske države stizalo iz Iraka u automobilima civila, pod maskom humanitarne pomoći.

Abdulhadi priznaje da se kaje zbog toga što je stupio u redove islamista.

„Sve ono što sam čitao i što su mi govorili o njima potpuno je drugačije od onoga što sam realno doživeo“, izjavio je Abdulhadi.

(Sputnik)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …