Home / U FOKUSU / Šef francuske obaveštajne službe: „Francuska je na ivici građanskog rata, mislim da će do sukoba doći!“

Šef francuske obaveštajne službe: „Francuska je na ivici građanskog rata, mislim da će do sukoba doći!“

maska- gas- rat- hemijskoFrancuska je na ivici građanskog rata koji bi mogli da izazovu seksualni napadi migranata na žene, slični onim koji su se dogodili u novogodišnjoj noći u Kelnu, tvrdi šef francuske obaveštajne službe Patrik Kalvar, prenose svetske agencije.

Kalvar veruju da je situacija u Francuskoj tako napeta, da bi još jedan teroristički napad ili masovno seksualno zlostavljanje žena moglo da da još jači vetar u krila ekstremnoj desnici i oragnizacijama koje su joj bliske.

– Mislim da će do sukoba doći. Samo jedan ili dva napada i do toga bi moglo da dođe. Zbog toga moramo da radimo na tome da te grupe zaustavimo – rekao je Kalvar pred odborom za bezbednost u francuskom parlementu, prenosi list „Le Figaro“.

Šef francuske obaveštajne službe nije jedini bezbedonosni zvaničnik koji je upozorio da bi do sličnog scenarija moglo da dođe. Bivši šef MI6, Ričard Dirlov, takođe je upozorio da bi moglo da dođe do porasta populizma u Evropi i jačanja desnice, ukoliko vlade ne uspeju da pronađu rešenje za migrantsku krizu.

Slična upozorenja stigla su i na adresu Angele Merkel prošlog oktobra. Izveštaj nemačke savezne kancelarije za borbu protiv kriminala (BKA) koji je procurio u utorak, pokazao je da većina počinitelja seksualnih delikata koji su se desili u novogodišnjoj noći u Kelnu i drugim gradovima Nemačke, nikada neće biti privedeni pravdi.

Prema procenama BKA, u seksualnim napadima na žene u novogodišnjoj noći učestovalo je više od 2.000 počinilaca, poreklom uglavnim iz severnoafričkih zemalja poput Tunisa, Maroka i Alžira. Dosad su osuđena samo četvoro počinilaca i to uslovno. Najveće prepreka pri rasvetljavanju ovih dela je nemogućnost sigurnog prepoznavanja počinilaca od strane žrtava.

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …