Home / U FOKUSU / Šef Vojnog komiteta NATO: „Ono što vidimo je ozbiljna priprema za veliki rat!“

Šef Vojnog komiteta NATO: „Ono što vidimo je ozbiljna priprema za veliki rat!“

pavel

Šef Vojnog komiteta NATO, češki general Peter Pavel, rekao je danas u Tirani da postoji razlog za zabrinutost povodom aktuelne vojne vežbe Rusije i Belorusije “Zapad 2017”, jer se ona može posmatrati kao „ozbiljna priprema za veliki rat”.

Pavel je za Asošiejted pres rekao da Rusi nisu bili transparentni po pitanju činjenica te vojne vežbe, uprkos uveravanjima Moskve da „NATO ne smatra neprijateljem” i da “vojna vežba nema NATO kao cilj”.

On je naveo da bi broj vojnika na vežbi „Zapad 2017”, za koji Rusija kaže da je oko 12.700, mogao zapravo da bude između 70.000 i 100.000.

„Sve u svemu, ono što vidimo je ozbiljna priprema za veliki rat. Kada gledamo samo ono što je Rusija predstavila, ne bi trebalo da brinemo. Ali kada pogledamo celu sliku, moramo da budemo zabrinuti, jer Rusija nije bila transparentna”, rekao je Pavel.

Pavel je dodao da NATO povećava napore za ponovno uspostavljanje direktne vojne komunikacije s Rusijom kako bi se izbegle „nenameravane posledice eventualnih incidenata tokom te vežbe”.

U glavnom gradu Albanije Tirani održava se godišnja konferencija načelnika generalštabova zemalja članica NATO, na kojoj se diskutuje o borbi protiv terorizma, situaciji na Zapadnom Balkanu i novoj američkoj strategiji za Avganistan.

Pavel je rekao i da bi stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana mogla da bude ugrožena usled radikalizma, organizovanog kriminala, migracija, ekonomskih problema ili „malignog uticaja iz Rusije”.

„Mi se ne takmičimo s Rusijom za Zapadni Balkan. Mi smo prvenstveno fokusirani na to da Balkan ostane stabilan i bezbedan”, rekao je Pavel.

On je kazao da ne postoji plan za smanjenje broja vojnika na Kosovu ili za oročenje njihovog prisustva.

Na Kosovu je od završetka bombardovanja juna 1999. godine razmešteno oko 4.500 vojnika iz 31 zemlje.

(Beta)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …