Home / U FOKUSU / SENZACIJA U SIRIJI: Sever Homsa polaže oružje, Rusi napravili dogovor sa teroristima (VIDEO/MAPA)

SENZACIJA U SIRIJI: Sever Homsa polaže oružje, Rusi napravili dogovor sa teroristima (VIDEO/MAPA)

rusija- tenkovi- vojnici

Dogovor o stvaranju zone de-eskalacije na severu Homsa postignut je između predstavnika Ministarstva odbrane Ruske Federacije i terorista tzv. Slobodne sirijske armije. Pregovori su vođeni u egiptskom glavnom gradu, Kairu.

Prekid vatre je stupio na snagu u ponoć a ruske snage su počele da  postavljaju kontrolne punktove severno od Homsa i tri baze za nadgledanje sporazuma.

Igor Konašev saopštio je da sporazum obughata 84 naselja u kojima živi 147.000 ljudi a koji se nalaze u velikoj terorističkoj enklavi severno od grada Homs. Sporazum ne obuhvata borce  Hadžat Tahtrir al Šama i Islamske države.

Konašev je rekao da će ruska policija nadgledati poštovanje primirja, dopremanje humanitarne pomoći i lekova u područije koje je potpisalo sporazum kao i da će svi ranjenici biti lečeni u ruskim ili sirijskim bolnicama.

Teroristička teritorija se nalazi između dva velika sirijska grada, Homsa i Hame, a smirivanje situacije u ovom delu Sirije olakša će putnu komunikaciju između ova dva grada što će biti značajno za ekonomiju zemlje.

500

Zone de-eskalacije za sada obuhvataju deo juga Sirije i pojedine terorističke enklave na istoku Damaska. Severni Homs je treća zona de-eskalacije koja je uspostavljena. Ovo će dati mogućnost sirijskim trupama sa ovog  dela fronta da se pridruže ofanzivi na istoku Homsa i borbama za Džobar i Ajn Termu kod Damaska.

Pogledajte video:

(Pravda)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …