Home / U FOKUSU / Šest armija se udružuje na GRANICI SRBIJE sa samo JEDNIM CILJEM

Šest armija se udružuje na GRANICI SRBIJE sa samo JEDNIM CILJEM

hrvatska- tenkovi- vojska

Zvaničnici ministarstava odbrane šest zemalja centralne Evrope i Balkana odlučili su da bliže sarađuju u kontroli migrantskih tokova i da, u tom cilju, koriste sva moguća sredstva, uključujući vojne snage.

Kako javlja AP, Austrija, Češka, Mađarska, Slovačka, Hrvatska i Slovenija formirale su grupaciju pod nazivom Centralnoevropska odbrambena saradnja, za koju žele da postane model za celu Evropsku uniju.

Kako se navodi, jedan od ciljeva te grupacije je da svi migranti koji žele da traže azil u zemljama EU moraju to da zatraže u centrima vam Unije.

Austrijski ministar odbrane Hans Peter Doskocil kazao je nakon sastanka u Pragu da njegova zemlja priprema detaljan akcioni plan saradnje vojnih snaga šest zemalja koje će održavati zajedničke vojne vežbe u narednih nekoliko meseci.

nače, zajednicke patrole Vojske Srbije i MUP-a uhvatile su do sada 145 krijumčara ilegalnih migranata i sprečile su 125 različitih pokušaja krijumčarenja, izjavio je u nedelju portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić

Na pitanje da li ima pokušaja ilegalnih prelazaka migranata poslednjih dana Krivokapić je za RTS rekao da je situacija sada znatno bolja nego prethodne godine te da se u ovom periodu registruje do desetak pokušaja ilegalnih prelazaka dnevno na granici ka Bugarskoj, Makedoniji i Crnoj Gori.

– Ono sto je i dalje prioritet u radu zajedničkih snaga jeste borba protiv krijumčarenja ilegalnih migranata. Od 22. jula prošle godine od kako su formirane do sada zajednicke snage vojske i policije su uhvatile 145 krijumčara ilegalnih migranata, sprečile su 125 različitih pokušaja krijumčarenja i spasili su od nehumanih uslova transporta oko 2.000 migranata – rekao je Krivokapić.

Na pitanje da li se razmišlja o povlačenju zajedničkih patrola sa granice, Krivokapić je rekao da su spremni da ispunjavaju svoje zadatke dok god za to bude bilo potrebe.

On je podsetio da je prošlo gotovo godinu dana od kada su zajedničke snage vojske i policije formirane, kao i da je to je bila odluka najvišeg državnog rukovodstva Vlade Srbije u saglasnosti sa Predsednikom Republike.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …