Home / U FOKUSU / SIRIJA KLjUČA! RUSI ZA 10 DANA UBILI 2.359 TERORISTA, AMERI PRAVE KURDIMA DRŽAVU: Ko će pre u Raku?! (VIDEO)

SIRIJA KLjUČA! RUSI ZA 10 DANA UBILI 2.359 TERORISTA, AMERI PRAVE KURDIMA DRŽAVU: Ko će pre u Raku?! (VIDEO)

putin- sirija

Ruski vazdušni udari u Siriji između 19. i 29. septembra rezultirali su smrću 2.359 militanata i oko 2.700 ranjenih. Istovremeno, Amerikanci žele da u Rimu završe posao Kurdima, a Arapi strahuju da se iza rimskih pregovora krije pokušaj komadanja Sirije

Portparol Ministarstva odbrane Ruske Federacije general-major Igor Konašenkov tvrdi da se među poginulim nalazi 16 komandanata terorista, kao i preko 400 terorista iz bivšeg SSSR

Terorističke organizacije „Islamska država“ i „Al Nusra“ su imale najteže gubitke u poslednjih nekoliko meseci. Zbog efektivnog delovanja ruskih snaga, one su ozbiljno oslabljene, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je saopštilo da su tokom tog perioda ruski avioni uništili 67 militantnih ispostava, 51 magacin oružja, 27 tenkova, 21 raketni lanser i gotovo 200 specijalizovanih vozila terorista.

Konašenkov je naglasio da su vazdušni udari pomogli u odbacivanju kontra-ofanzive terorista u provincijama Idlib i Deir ez Zor. Region na iračkoj granici Deir ez-Zor je u poslednjih nekoliko meseci područje najtežih borbi u Siriji do sada.

– Uz pomoć ruskih vazduhoplvnih snaga, sirijska vojska trenutno završava okruženje i uništavanje velikih snaga terorista, u kojima se nalazi oko 1.500 militanata koji su napali iz Iraka, istočni deo Deir ez-Zora – dodao je Konašenkov.

Vojni vrh u Damasku istovremeno je saopštio da njegove jedinice od terorista čiste teren oko naselja Aš-Šaula koje se nalazi pored auto-magistrale Palmira-Deir-ez-Zor.

U ovom kontekstu nije bez značaja da je sirijska opozicija iz provincije Raka – koja je poslednjih godina jela iz ruke Vašingtonu – odbila da pošalje delegaciju na pregovore u Rim u koje su organizovale SAD.

Razlog je to što su Amerikanci predložili da se pregovara o sudbini grada Raka, a „odmetnuta proamerička opozicija“ želi pregovore o sudbini istoimene provincije.

Stvar je u tome što Amerikanci žele da u Rimu završe posao Kurdima, a Arapi strahuju da se iza rimskih pregovora krije pokušaj komadanja Sirije, odnosno da SAD i Kurdi žele da Raku uključe u teritoriju pod njihovom kontrolom povezanu kopnenim koridorom Rka-Ajn-al-Arab-Kamišli.


Vostok.rs

 

 

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …