Home / U FOKUSU / PUTIN: SITUACIJA JE IZUZETNO ZABRINJAVAJUĆA, AMERIKANCI ĆE NAS NAPASTI PREKO CENTRALNE AZIJE!

PUTIN: SITUACIJA JE IZUZETNO ZABRINJAVAJUĆA, AMERIKANCI ĆE NAS NAPASTI PREKO CENTRALNE AZIJE!

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da sadašnja složena situacija u svetu nalaže usaglašeno delovanje zemalja-članica Organizacije za kolektivnu bezbednost (ODKB).

vojnici- rat 2

„Naš samit se održava u ne baš jednostavnom periodu. Situacija u svetu se menja dinamično, zaoštravaju se stari problemi, ali se, nažalost, pojavljuju i novi. U toku je deformisanje sistema globalne bezbednosti“ – konstatovao je šef ruske države, otvarajući samit ODKB.

Po njegovim rečima, „sve to zahteva od država-članica ODKB usaglašene kolektivne mere za zaštitu bezbednosti zemalja-članica i regiona u celini, posebno u oblasti borbe protiv terorizma, trgovine drogom, prekograničnog kriminala, kao i sprečavanja prirodnih i tehnogenih katastrofa“.

Putin je zabrinut zbog situacije u Avganistanu i smatra da zemlje ODKB treba da budu spremne za adekvatne i preventivne mere povodom pretnji koje dolaze iz te zemlje.

„Trenutna situacija izaziva zabrinutost, pojavljuju se odredi bojovnika takozvane Islamske države, koji bi da i neke provincije Avganistana uključe u takozvani Islamski kalifat – rekao je šef ruske države.

„Terorističke i ekstremističke grupacije pokušavaju da prošire svoje aktivnosti na Centralnu Aziju“ – istakao je Putin.

Po njegovom mišljenju, „u tim uslovima, zemlje ODKB treba da budu spremne na adekvatne, preventivne mere“.

Samit ODKB usvojio je izjavu kojom je podržao nastavak pregovora u Minsku  između Kijeva, Donjecka i Luganska i ukazao da je neprihvatljivo svako dalje pogoršavanje situacije u Ukrajini.

„Smatramo neophodnim započinjanje pregovaračkog procesa između svih sukobljenih strana, između ostalog, radi donošenja hitnih mera za prevazilaženje posledica humanitarne katastrofe“ – navodi se u saopštenju predsednika zemalja ODKB potpisanom po završetku današnjeg samita.

U dokumentu se navodi da „posebnu zabrinutost izazivaju ljudske tragedije, pogibija ljudi, uključujući civile“.

U saopštenju lideri zemalja ODKB „izražavaju zabrinutost zbog opasnosti od informacionih i komunikacionih tehnologija za mešanje u unutrašnje stvari država, kao i u cilju podrivanja državne stabilnosti“.

Potpisana su ukupno 22 dokumenta: pored izjave – još 19 odluka i dva protokola.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko po završetku samita je izjavio:

„Možda neko i želi da danas nešto otkine od Rusije, da joj ispostavlja zahteve u ovim teškim vremenima, ali to ne čini Belorusija. Zato molim da niko ne upire prstom u Belorusiju. Mi smo na samit došli sa pruženom rukom. Ako našoj ruskoj braći nešto bude potrebno, a mi smo u stanju da to uradimo – uvek smo spremni da im podmetnemo rame. To predsednik (Putin) zna“.

Lukašenko se osvrnuo i na glasine da Putin navodno nije hteo da se sa njim sretne na samitu: „Razmotrio sam sa Vladimirom Vladimirovičem ceo kompleks belorusko-ruskih odnosa. Taj „kompleks“ i nije tako težak: ako se mi predsednici toga poduhvatimo – sve se uvek rešava. Tako je i sada“.

Samit je održan u Velikom kremaljskom dvorcu v uskom sastavu.

Pored Putin i Lukašenka, učestvovali su lideri Kirgizije, Kazahstana, Tadžikistana i Jermenije – Almazbek Atambajev, Nursultan Nazarbajev, Emomali Rahmon i Serž Sargsjan i generalni sekretar ODKB Nikolaj Bordjuža.

(Fakti)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …