Home / U FOKUSU / ŠOKANTAN OBRT! Svet u strahu- OVO BI MOGAO BITI NOVI RAZLOG ZA RAT: ERDOGAN ZAPRETIO AMERICI – NATO će biti razbijen!

ŠOKANTAN OBRT! Svet u strahu- OVO BI MOGAO BITI NOVI RAZLOG ZA RAT: ERDOGAN ZAPRETIO AMERICI – NATO će biti razbijen!

erdoganTurski predsednik uslovio SAD da mu izruče imama Fetulaha Gulena, kojeg krivi za pokušaj državnog udara, ili će prekinuti odnos sa Vašingtonom… Sukob SAD i Turske, dve najveće sile u NATO, opasno je poljuljao temelje Alijanse, koja bi mogla da ostane bez Ankare, saglasni su svetski i domaći stručnjaci.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan mogao bi da razbije NATO u znak osvete Americi, koju je okrivio za organizovanje neuspelog vojnog puča u njegovoj zemlji, saglasni su svetski i domaći analitičari.

Oni ističu da je sukob SAD i Turske, dve najveće sile u NATO, već opasno poljuljao temelje Alijanse, koja bi mogla da ostane bez Ankare, ključnog igrača na Bliskom istoku.

Jasna poruka

Stručnjaci podsećaju da je Erdogan od američkog predsednika Baraka Obame zahtevao da mu po hitnom postupku izruči turskog imama Fetulaha Gulena, koji živi u SAD, kako bi sačuvao bilateralne odnose dve zemlje. Turski predsednik islamskog klerika smatra lično odgovornim za organizovanje puča u kojem je ubijeno 290, a ranjeno više od 2.000 osoba.

Takođe, turski premijer Binali Jildirim zakleo se na rat protiv bilo koje sile koja podržava imama, čime je zapravo zapretio SAD. S druge strane, Amerika odbija da izruči Gulena pod izgovorom da nema dovoljno dokaza da je on organizovao vojni puč u Turskoj.

– Odbijanje Vašingtona da izruči Ankari Fetulaha Gulena, koji živi u Pensilvaniji, dovelo je u sukob dve najveće vojne sile u NATO, što će svakako imati uticaj na Alijansu – ocenjuje ruski vojno-bezbednosni stručnjak Ivan Iland.

On dodaje da će Turska sasvim sigurno preispitati odnose sa NATO, koji nije pritekao u pomoć legitimno izabranom lideru jedne od članica pakta prilikom pokušaja njegovog svrgavanja.

– To je velika sramota za NATO, koji sebe vidi kao demokratsku alijansu i koji bi trebalo da reaguje kad neko udari na demokratiju u jednoj od njegovih članica – objašnjava Iland.

Prema njegovim rečima, prve znake okretanja Turske od NATO već smo videli u nedelju, kad je Ankara zatvorila vojnu bazu Indžirlik, u kojoj se nalaze avioni SAD i iz koje lete u borbu protiv Islamske države (ISIS) u Siriji i Iraku. Uhapšen je i glavnokomandujući te vojne baze.

– Time je Turska poslala jasnu poruku NATO – naglašava Iland.

Sa njim je saglasan i bivši šef srpske diplomatije Živadin Jovanović, koji kaže da Erdogan već dugo nema mnogo poverenja u SAD, a posle puča to je još više izraženo.

– Odnos Turske i SAD će se bez sumnje izmeniti, a samim tim i odnosi unutar NATO. Erdogan neće ukinuti vojnu bazu Indžirlik, ali je moguće da uvede restrikcije, poput kontrole neba koja se direktno odnosi na Amerikance. Ne verujem da će Turska izaći iz Alijanse, ali će tražiti partnere i na drugim stranama – tvrdi Jovanović i dodaje da će to oslabiti već narušenu koheziju među članicama NATO, koje imaju različite stavove o odnosu prema Rusiji i finansiranju trupa.

Kako zapadni vojno-bezbednosni stručnjaci objašnjavaju, ni Vašington Tursku, koja je dugo bila ključni partner Amerikancima na Bliskom istoku, više ne vidi kao pouzdanu. Bela kuća sada smatra da je Erdoganova politika dovela do haosa koji se trenutno dešava u Turskoj.

– Imidž Amerike, koja se predstavlja kao bastion demokratije i koja istu takvu sliku nameće svetu o NATO, biće uništen ukoliko Erdogan nastavi sa hapšenjima svih svojih protivnika nakon pokušaja državnog udara. Uvođenje diktature u Turskoj sa mogućim povratkom smrtne kazne samo će štetiti imidžu SAD, te će Vašington biti sam primoran da otkaže saradnju Turskoj – objašnjavaju stručnjaci.

Moguć i rat

Da Vašington više ne vidi Ankaru kao pouzdanog partnera, smatra i glavni urednik srpskog portala „Novi standard“ Željko Cvijanović. On ističe da Erdogan već neko vreme čisti vojsku od proameričkih oficira, uglavnom pitomaca sa vojne akademije „Vest point“, i da to ne može proći bez geostrateških posledica.

– Utoliko pre što Turska u geopolitičkom smislu drži možda najdragoceniji deo zemaljske kugle. Propast državnog udara potpuno ruši američku bliskoistočnu politiku, dok bi Erdoganovo distanciranje od NATO, ukoliko bude temeljno i praćeno približavanjem Turske Rusiji, možda moglo da bude i razlog za rat – zaključuje Cvijanović.

(Informer)

 

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …