Home / U FOKUSU / SPREMA SE HAOS?! PROPAO SASTANAK U BRISELU: Albanci planiraju napad na sever KiM- Vučić hitno u ministarstvu odbrane, pa ide u kasarnu u Raškoj!

SPREMA SE HAOS?! PROPAO SASTANAK U BRISELU: Albanci planiraju napad na sever KiM- Vučić hitno u ministarstvu odbrane, pa ide u kasarnu u Raškoj!

Delegacije Beograda i Prištine su se rastale bez planirane večere i reči za javnost.
500
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je prethodno rekao da Zajednica srpskih opština može da funkcioniše nezavisno od Prištine.

Premijeri i predsednici Srbije i Kosova su bez izjava napustili sastanak u Briselu. Tako su razgovori u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, dobili još jednu “vanrednu“ situaciju.

Do sada smo imali prilike da vidimo kako dve strane, neposredno po završetku zajedničkog sastanka, iznose potpuno suprotne izjave o čemu su razgovarali ili se dogovorili.

Prošle sedmice je delegacija Kosova odmah po završetku sastanka prekršila tek postignuti dogovor o “nekomentarisanju druge strane“, na šta ih je, dan kasnije, morala da podseća sama šefica diplomatije EU Federika Mogerini.

Da li je njena poruka “manje komentarisanja više angažovanja“ bila uzrok sinoćneg napuštanja sastanka u Briselu bez izjava učesnika? Ili dve strane, tokom tri sata razgovora sa posrednicima EU, jednostavno nisu došle ni do jednog pomaka ili preseka koji se mogao predstaviti građanima na čije živote se odnosi?

Možda se razlog nesvakidašnje tišine lidera Srbije i Kosova može naći u rečenici koju je predsednik Srbije rekao neposredno pred početak sastanka u Briselu:

“Ulazimo u fazu kada je sve teže donositi bilo kakvu zajedničku odluku, primakli smo se tome da sve sledeće što damo, predstavlja veliki gubitak za Srbiju“, ocenio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Nikolić je istovremeno naglasio i da će Beograd od sada insistirati na da glavna tema dijaloga bude Zajednica srpskih opština sa čijim formiranjem u Prištini otežu.

Na srpskoj strani, rastu strahovanja da Priština ne odustaje od ideje napada na Srbe na severu Kosova

Nakon što je sastanak delegacija Beograda i Prištine sinoć u Briselu, u potpunosti je propao, premijer Aleksandar Vučić je hitno pozvao na sastanak Ministra odbrane, Zorana Đorđevića, nakon čega će se danas po podne u Raškoj sastati sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Hitan sastanak, u kasarni Stefan Nemanja, u 17. 00 sati, usledio je posle druge runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou, sinoć u Briselu.

Šta se događalo u Briselu nije poznato, ali je Nemački radio Dojče vele u emisiji na albanskom jeziku jutros preneo, pozivajući se na neimenovane izvore, da je sastanak delegacija Beograda i Prištine, sinoć u Briselu, “u potpunosti propao”.

Na srpskoj strani, prema saznanjima Tanjuga, rastu strahovanja da Priština ne odustaje od ideje napada na Srbe na severu Kosova.

(Agencije)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …