Home / U FOKUSU / SPREMA SE INVAZIJA NA R. SRPSKU I SRBIJU!? NATO u Hrvatskoj započeo operaciju „Puma“!

SPREMA SE INVAZIJA NA R. SRPSKU I SRBIJU!? NATO u Hrvatskoj započeo operaciju „Puma“!

rat-nato-vojska-usa-sad-amerika
Američki i hrvatski vojnici započeli su juče u Hrvatskoj osmodnevnu NATO vojnu vežbu pod šifrovanim nazivom“Puma“, tokom koje će, kako je saopšteno, biti uvežbavana invazija oklopnim vozilima na državu koja ugrožava bezbednost zapadne vojne alijanse.

Ova vežba, tvrde stručnjaci, predstavlja direktnu pretnju Srbiji i Republici Srpskoj, pošto samo ove dve države mogu da budu meta evantualnog napada iz Hrvatske. Sve druge zemlje iz okruženja Hrvatske jesu, naime, članice NATO patka.

Američka ambasada u Zagrebu saopštila je da će vežbe trajati od 12. do 20. oktobra i da će se hrvatskim sepcijalicma pridružiti američki vojnici sa borbenim oklopnim vozilima “strajker.“

– Američka vojska će se pridružiti hrvatskim trupama u vežbi “Puma“ od 12. do 20. oktobra kako bi poboljšali koordinaciju i interoperativnost. Ovu vežbu održavaju hrvatski vojnici bataljona “Puma“ 1. gardijske brigade zajedno sa američkim vojnicima iz sastava 2. koničke pukovnije sa borbenim oklopnim vozilima “strajker.“ Vežba podrazumeva kombinovane manevre i terenske i druge aktivnosti – saopšteno je iz ambasade, bez navođenja tačnog mesta održavanja vežbi.

Skriveni, ali pravi cilj ove vežbe, međutim, otkrio je specijalizovani američki magazin “Difender“, koji se bavi temama nacionalne bezbednosti i međunarodnih odnosa. Ovaj časopis, naime, piše da je američkohrvatska vežba “jasan odgovor koji će saveznicima u okviru NATO pokazati da će Amerika pomoći u slučaju bilo kakvog pokušaja ruske agresije na istoku i jugoistoku Evrope“!

Niko u vrhu države juče nije želeo zvanično da komentariše ove navode. Na drugoj strani, general u penziji Božidar Delić kaže da postoje vojne vežbe koje sve vojske navode u svojim godišnjim planovima, ali prema njegovim rečima, ova vežba u Hrvatskoj jeste odgovor na srpsko-rusku vežbu BARS2016, koja se ovih dana održava u našoj zemlji.

nato

– Ako je, međutim, ad hok pravljena kao odgovor na srpsko-rusku vežbu, onda to jeste opomena i pretnja Ssrbiji – naglašava Delić.

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže da ova vojna vežba pooštrava postojeće tenzije u regionu.

– Kad posmatramo širu situaciju, ovo jeste zveckanje oružjem koje pojačava ratnohuškačke okolnosti, na koje smo, nažalost, već navikli. Međutim, misilm da nema realne opasnosti – ističe Radulović.

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …