Home / U FOKUSU / SPREMA SE IZDAJA?! Tramp zabija klin između Rusije i Kine: Si Đinping dobio ponudu koju ne može da odbije..

SPREMA SE IZDAJA?! Tramp zabija klin između Rusije i Kine: Si Đinping dobio ponudu koju ne može da odbije..

tramp- si- djinping

Donald Tramp izjavio je večeras posle sastanka s predsednikom Kine Si Đinpingom na svom imanju na Floridi, da se među njima već razvio „izvanredan odnos”.Tramp je ranije kritikovao Kinu i označio je kao moguću pretnju za SAD.

Američki lider je novinarima rekao da su on i Si postigli „ogroman napredak” već u svom prvom razgovoru, i da veruje da će „mnogi potencijalno vrlo loši problemi biti rešeni”.

Si je rekao da su dve delegacije razmotrile važne teme i uspostavile prijateljski, radni odnos.

On je rekao da smatra da će Kina i SAD razviti odnose i istakao obostranu istorijsku odgovornost za mir i stabilnost u svetu.

U svetu se već rasplamsala debata: šta je Tramp želeo da postigne raketnim napadom na Siriju usred posete SAD kineskog lidera?
Svi se slažu u jednom: ne radi se o slučajnoj vremenskoj podudarnosti.

Neki su tvrdo uvereni da je napad na Siriju poruka samoj Kini, pre svega povodom spornih strva u Južnom Kineskom moru, a manjina veruje da je po sredi demonstracija onoga što Vašington može da priredi Severnoj Koreji.

Oni koji procenjuju da je „glavna poruka” bila upućena Pekingu skreću pažnju na činjenicu da je iz Bele kuće otkriveno da je Tramp Siju rekao za napad na Siriju tek kada je on uveliko bio počeo.

Za Kineza je ’utešna nagrada’ trebalo da bude Trampovo naglašavanje da je on prvi svetski lider kome se to saopštava.
Predsednik SAD, naravno, nije mogao da ne zna da je Peking i danas oficijelno ponovio: Kina poštuje izbor sirijskog naroda koji je izabrao Bašara Asada.

Moskovski ekspert za Daleki Istoka, Andrej Ostrovski, smatra da je Tramp želeo da Siju prodemonstrira da SAD ne odustaju od svoje globalne dominacije. Jedino nije sasvim siguran da li je raketiranje Sirije bilo „specijalna predstava za predsednika Kine”.

U svetu su se već pojavila poređenja „Trampovog čina” sa Trumanovim obaveštavanjem Staljina da su SAD bacile atomsku bombu na Hirošimu.
Utoliko je – kako procenjuju – napad na Siriju u vreme Sijevog boravka u Trampovoj rezidenciji na Floridi „smišljeno ponižavanje Kine” za koje će, pre ili kasnije, uslediti „kineska osveta”.

Ima i procena da je Obamin naslednik u Beloj kući Siju faktički poručio: ovo je ponuda novih specijalnih odnosa, za napad na Siriju prvo smo obavestili tebe a ne bilo kog od zapadnoevropskih saveznika.

Tramp je pre tačno nedelju dana – u intervjuu Financial Times – Kinu doveo u bezizlaznu situaciju, rekavši:
„Gospodin Si nam mora pomoći u slučaju Severne Koreje jer će inače naš odgovor biti unilateral”.

Neki analitičari i spoljnopolitički komenatori misle da Tramp zabija klin između Rusije i Kine. Drugi procenjuju da on Kini nudi podelu zona uticaja – i u trgovini i na vojnom planu – koja bi dugoročno bila u interesu SAD.

 

(Agencije)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …