Home / U FOKUSU / PUTIN KA SIRIJI POSLAO SMRTONOSNU FREGATU: Zaoštrava se situacija oko Sirije! (VIDEO)

PUTIN KA SIRIJI POSLAO SMRTONOSNU FREGATU: Zaoštrava se situacija oko Sirije! (VIDEO)

Moskva je zbog američke agresije na Siriju – suspendovala saradnju sa SAD u okviru memoranduma o sprečavanju incidenata u vazdušnom prostoru te bliskoistočne zemlje.
putin- rusija- brod- krstarica

Taj dokument je utanačen u oktobru 2015-te, a njegovu suspenziju je objavio portparol Ministarstva odbrane RF general Igor Konašenkov.

CNN je odmah objavio da taj potez ruskog vojno-državnog vrha povećava opasnosti sa kojima će se na Baliskom Istoku odsad suočavati američki piloti. Čak je naglasio da se mogu naći u „velikoj opasnosti“.

Neće, međutim, biti „gusto“ – u svakom slučaju, potencijalno gušće nego dosad – samo u vazdušnom prostoru Sirije.

Napetost raste i u istočnom Mediteranu.

Ruska državna novinska agencija TASS objavila je da daje fregata iz sastava Crnomorske ratne flote RF – „Admiral Grigorovič“ – krenula prema sirijskoj ratnoj luci Tartus.

Ovaj moderni brod – što je od posebne važnosti – naoružan je krstarećim raketama „Kalibar“ od kojih Amerikanci – kako su poslednjih dana priznala tri njihova vrhunska generala – nisu u stanju da zaštite „evropske saveznike“.

„Admiral Grigorovič“ je oko 14:00 sati po srednjeevropskom vremenu prošao kroz Bosfor i Dardanele i ušao u Sredozemno more.

Prethodnih dana je učestvovao u rusko-turskoj pomorskoj vežbi u vodama Crnog mora.

TASS je, inače, preneo da će „Grigorovič“ ispred sirijskih obala ostati najmanje meseca dana, a da će to zavisiti od – razvoja situacije.

„Admiral Grigorovič“ bez popunjavanja zaliha može da plovi 30 dana.

Pored raketa „Kalibar“, naoružan je – radi svoje samoodbrane – raketnim sistemom „Štilj-1“, artiljerijskim oruđima A-190 kalibra 100 mm.

Može da nosi i palubni helikopter.

Pogledajte video:

(Fakti)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …