Home / U FOKUSU / SPREMA SE NEŠTO VELIKO- ZAPAD O OVOME ĆUTI: Rusija poslala ka Siriji najveću podmornicu na svetu sa 200 nuklearnih bombi! (VIDEO)

SPREMA SE NEŠTO VELIKO- ZAPAD O OVOME ĆUTI: Rusija poslala ka Siriji najveću podmornicu na svetu sa 200 nuklearnih bombi! (VIDEO)

Najveća podmornica na svetu, Dmitrij Donski (TK-208) ili Tajfun, zaplovila je prema Mediteranu i zaputila se ka sirijskoj obali, navode obaveštajni izvori.

podmornica- rusija

Na podmornici se nalazi 20 Bulava (SS-N-30) interkontinentalnih balističkih projektila sa oko 200 nuklearnih bojevih glava. Svaki projektil dometa 10.000 kilometara nosi na sebi 6-10 višestruko gađajućih (MIRV) nuklearnih bojevih glava.

Ruska podmornica je krenula iz baze u Severnom moru 4. septembra uz pratnju dva protivpodmornička ratna broda. Kada podmornica stigne na svoje odredište, rusko vojno postavljanje u Siriji će dostići vrhunac.

Nagomilavanje ruske vojske, koje je započelo kao operacija utvrđivanja Asadovog režima u Damasku, postepeno je počelo da se pretvara u vojnu ekspediciju koja može da se sukobi i sa vazdušnim i sa pomorskim snagama SAD na Bliskom istoku.

Državni sekretar SAD, Džon Keri, ukazao je na to ruskom ministru spoljnih poslova, Sergeju Lavrovu, kada su 5. septembra razgovarali telefonom.

Sekretar je naveo da bi ovi izveštaji, ako su tačni, mogli dodatno da eskaliraju konflikt, što bi dovelo do većeg broja civilnih žrtava, povećanja broja izbeglica i rizika od sukobljavanja sa anti-ISIS koalicijom koja deluje u Siriji.

On je konkretno mislio na potencijalni sukob između ruske i američke koalicije koje nezavisno sprovode vazdušne napade protiv Islamske države u Siriji.

Izvori u Vašingtonu i Moskvi, na koje se poziva sajt DEBKAfile, navode da je slanje nuklearne podmornice u sirijske vode prihvaćeno kao snažna poruka Kremlja da se neće dozvoliti da SAD osujete rusku vojnu intervenciju u Siriji i da će otići do krajnjih mera kako bi očuvali prisustvo ruske vojske u ratom razorenoj državi.

Situacija je otišla mnogo dalje nego što je Obamina administracija nameravala kada su održani prvobitni pregovori između SAD i Rusije o kombinovanju napora u borbi protiv Islamske države. Ti pregovori nisu urodili plodom.

DEBKA Weekly je u svom septembarskom broju po prvi put otkrio na koji način Putin namerava da sprovede ruske snage u Siriji, kako će koordinisati delovanje sa Iranom i kako će intervencija uticati na politiku SAD na Bliskom istoku i na Izrael

Pogledajte video:

(Webtribune.rs)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …