Home / U FOKUSU / SPREMAJU NAM RAT: Diže se „Preševska dolina“ – traže isti status kao ZSO na severu Kosova!

SPREMAJU NAM RAT: Diže se „Preševska dolina“ – traže isti status kao ZSO na severu Kosova!

U Briselu je postignut dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosmetu, ali po svemu sudeći to za Prištinu znači podlogu da nastavi sa svojim ambicijama stvaranja Velike Albanije.

uck- albanci- siptari 1

Jonuz Musliju i Ragmi Mustafa, „lideri Preševa“, ruskom Sputniku su rekli da će zahtevati reciprotitet, pa kakva su prava dobili Srbi na Kosovu, takva prava žele i oni na jugu Srbije, odnosno, u oblasti koju nazivaju „Preševska dolina“.

Musliju je potvrdio da sve političke aktivnosti na tom polju će biti koordinirane u saradnji sa Prištinom i Tiranom.

„Zahtevaćemo ista prava kakva su dobili Srbi na Kosovu!“ – kaže Musliju koji je odbio da direktno potvrdi da li će to značiti zahtevanje za autonomijom unutar Srbije, ali je dodao da nema razloga da tako ne bude.

„Ako su Srbi dobili prava na Kosovu, onda nema razloga da i mi ne dobijemo ista takva prava u Srbiji.“ – kaže Musliju.

Musliju je trenutno predsedavajući Albanskim nacionalnim savetom i bivši komandant tzv. „Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca“.

„Prvo ćemo otpočeti dijalog i dati dijalogu šansu, ali ako ne uspe dijalog, onda moramo razmotriti druge mere.“ – izričit je Musliju.

Ragmi Mustafa, drugi zvaničnik albanske nacionalne zajednice na jugu Srbije, podelio je isto mišljenje.

„Albanska zajednica na jugu Srbije od početka razgovora između Prištine i Beograda traži reciprotitet. Ono što se garantuje Srbima na Kosovu, mora biti garantovano i Albancima na jugu Srbije.“ – kaže Mustafa.

(Pravda)

 

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …