Home / U FOKUSU / SRBIJA PRED ULTIMATUMOM! NEMAČKA ZAHTEVA OD VUČIĆA DA „PRESEČE“: „Neutralnost više nije moguća!“

SRBIJA PRED ULTIMATUMOM! NEMAČKA ZAHTEVA OD VUČIĆA DA „PRESEČE“: „Neutralnost više nije moguća!“

Stav Nemačke je da Srbija ne može da bude neutralni posrednik u sukobu Evropske unije i Rusije oko Ukrajine. Tačnije, Berlin očekuje da se Beograd svrsta na stranu Brisela.

vucic- merkel
To je srpskim državnicima, ali i našoj javnosti poručio danas Gernot Erler, poslanik Bundestaga i specijalni predstavnik Vlade Nemačke za predsedavanje OEBS tokom 2016. godine. Na konferenciji „Beogradski dijalozi“ u glavnom gradu Srbije, nemački zvaničnik je rekao:

– Neutralna posrednička uloga Srbije između EU i Rusije nije moguća. Srbija je na putu u EU, i u to spada i postepena primena zajedničke spoljne i bezbednosne politike. EU od Beograda s pravom očekuje postepena primena zajedničke spoljne i bezbednosne politike, kao i privrženost vrednostima Unije. U to spada poštovanje međunarodnog prava, primena dogovora, kao i poštovanje teritorijalnog integriteta zemalja.

Erler je uveren da u skladu s tim „nema prostora za neutralnu poziciju, već samo za jasno opredeljenje“:

– Ukoliko bi se Srbija odlučila protiv tih zajedničkih vrednosti, ona bi svakako doprinela jačanju onih političkih snaga u Evropi koje žele da uspore dinamiku evropske integracije.

VEZE SA RUSIJOM SU ŠANSA

Vučić je poručio i da Srbija nema nameru da se bavi svetskim problemima, niti da bude posrednik u konfliktima: – Želim da se bavim svojim problemima, ne sanjam svetske poslove. Nemamo takvu želje. Bez bilo kakve dileme, želimo da u Ukrajini prestane stradanje i da se uspostavi mir. Erler je naveo da su mu poznate istorijske i kulturne veze koje Beograd ima sa Moskvom: – Niko te veze ne kritikuje, niti dovodi u pitanje, već ih smatramo šansom kad je reč o uspostavljanju poverenja u radu OEBS.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je takođe prisustvovao konferenciji, ponovio je da je put ka EU strateško opredeljenje Srbije, ali da želimo dobre odnose i sa Rusijom:

– Iz Berlina dolazi najviše pohvala i jasna podrška vladinim ekonomskim reformama, a što se politike tiče, Srbija svoju politiku ne menja za dan ili dva. Nije naš posao da se svima dopadne sve što radimo, ali nećemo ugroziti evropski put i ekonomski napredak.

Erler je kazao da se sa velikom pažnjom prati razvoj u Srbiji i da se nada da će uskoro uslediti otvaranje prvih poglavlja u pristupnim pregovorima.

(Večernje Novosti)

Check Also

ASADOVE SNAGE PRETRPELE PRVE GUBITKE U AFRINU: Turci u žestokom naletu na zapadnom frontu! (VIDEO)

Uprkos dolasku sirijskih dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) na liniju fronta, Turci i njihove džihadističke …