Home / U FOKUSU / STIŽE VELIKA NEVOLjA – SRBIJO, SPREMI SE: Albanci zahtevaju haos i ne odustaju od prizivanja đavola!

STIŽE VELIKA NEVOLjA – SRBIJO, SPREMI SE: Albanci zahtevaju haos i ne odustaju od prizivanja đavola!

Predsednik Kosova Hašim Tači tvrdi da će Kosovo dobiti svoju vojsku uz partnerstvo sa međunarodnim faktorom i da međunarodni faktor nije protiv transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

siptari- kosovo- vojska- vojnici

– Stranci nisu protiv transformacije Kosovskih bezbednosnih (KBS) u oružane snage Kosova, nego samo ima razlike oko toga da li to treba da se uradi preko amandmana na Ustav ili zakona.

I stranci i ja se slažemo da se to obavi preko ustavnih amandmana.

Treba više da se radi sa Srbima da se vrate u kosovsku skupštinu da bi i oni glasali, ali ako se oni ne vrate, naravno, onda će se ići preko zakona – rekao je Tači.

On je naveo da će raditi do poslednje sekunde sa Srpskom listom i svim međunarodnim partnerima, kako bi došlo do ustavnih promena, ali ako će „Srbija stvarno sprečiti i pretiti kosovskim Srbima da ne učestvuju u radu Skupštine, onda će ići dalje sa varijantom B”“.

U emisiji „Slobodno srpski“ Tači nije mogao da precizno odgovori kada će se dogoditi transformacija KBS u Oružane snage Kosova, ali je rekao da formiranje vojske Kosova neće značiti i odlazak misije KFOR-sa Kosova.

– Uloga i mandat KFOR-a određeni su Rezolucijom 1244, određena je i Sveobuhvatnim predlogom predsednika Ahtisarija od 2007. godine. Uloga KFOR-a je nezamenljiva – naveo je on.

Tači je takođe pozvao predstavnike Srpske liste da se vrate u institucije i učestvuju u formiranju Zajednice – Asocijacije srpskih opština, jer se kako je kazao, ona ne može formirati bojkotom institucija.

Prema njegovim rečima, asocijacija srpskih opština je mogla da počne da se formira već pre četiri – pet meseci“, ali da je kosovska vlada „talac bojkota poslanika i srpskih ministara“.

– Oni su zvanično deo Kosova, oni primaju plate od Vlade Kosova, a ne učestvuju u donošenju odluka. Mislim da to nije fer, nije korektno” – smatra Tači.

„Osećam ličnu odgovornost što nisu otkrivene ubice otetih Srba“.

Komentarišući slučaj Ramuša Haradinaja koji je u Francuskoj uhapšen na osnovu srpske poternice za ratne zločine, Tači očekuje da na konačnu odluku suda neće biti političkog uticaja, te da će njegov bivši saborac biti pušten na slobodu.

Predsednik Kosova je kazao da oseća i ličnu odgovornost to za vreme njegovog mandata dok je bio predsednik Vlade nisu otkrivene ubice ubijenih Srba nakon 1999. godine i naglasio da će oni kad tad biti procesuirani.

– Oni pojedinci koji su počinili zlocine nad decom u Goraždevcu, oni pojedinci koji su počinili zločine ili možemo slobodno reći jedan masakr u Starom Gracku kod Lipljana, treba da izađu pred lice pravde i bez ikakve razlike, u ovom pogledu ćemo biti beskompromisni.

Svi imamo odgovornost da radimo do zadnjih momenata našeg života na rasvetljavanju istine. Pravda može da kasni, ali pobeđuje, pre ili kasnije” – rekao je Tači.

Predsednik Kosova rekao je i da podrava inicijativu novinarskih Udruženja na Kosovu i OEBS-a da se formira Komisija koja bi se bavila slučajevima ubijenih i nestalih novinara na Kosovu.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …