Home / U FOKUSU / Stotine vozila američke vojske ušlo u Siriju iz Iraka

Stotine vozila američke vojske ušlo u Siriju iz Iraka

Izveštaj Far News-a sugeriše da SAD proširuje svoje vojno uporište u Siriji. SAD koriste kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) da to učine, jer za razliku od Rusije i Irana, Sirija nije pozvala SAD da pomognu u borbi protiv sunitskih militanata.
amerika-vojska-vojnici

Arapski medijski izvori su naveli da je preko 150 vojnih vozila američke vojske ušlo u Siriju preko iračke granice.

TV mreža na arapskom jeziku, Al-Mayadeen, citirala je dobro informisani izvor rekavši da je preko 150 vojnih vozila američke vojske, zajedno sa njihovom posadom, prešlo granicu u Fiškaburu i ušlo na teritoriju Sirije.

Ovaj izvor je rekao da su, po prvi put, ova vozila bila u društvu i uz podršku pet američkih vojnih helikoptera i vojnih vozila.

Na osnovu informacija, veliki broj američkih, britanskih i jordanskih vojnika je raspoređeno u gradovima Sveida i Dara’a na granici sa Jordanom, zajedno sa brojnim tenkovima British Challenger, skoro 2.300 vojnika i nekoliko helikoptera Cobra i Black Hawk.

U međuvremenu, gotovo 4.000 militanata koji su prošli vojnu obuku u Jordanu, raspoređeno je u regionu Al Tanf u Siriji.

Lokalni izvori u severnoistočnoj Siriji su u subotu prijavili da je primećen veliki broj američkih vojnih vozila i vojnika u različitim naseljima istočnog dela Rake.

Izvori su rekli da je nekoliko američkih vojnih vozila viđeno u naselju Al Mašlab, koje su nedavno zarobile Sirijske demokratske snage (SDF) pod vođstvom Kurda.

U međuvremenu, američki vojni helikopteri su povećali letove nad Rakom poslednjih dana.

Nedavno su objavljeni snimci koji su otkrili da SAD upravlja vazdušnom bazom u istočnim delovima Alepa blizu pokrajinske granice sa Rakom.

Kako prenosi AMN, snimak je pokazao veliki američki avion koji je poleteo i mnoštvo hamera koji su štitili tu lokaciju.

Takođe, američka zastava je postavljena iznad aerodroma koji se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom SDF-a.

U međuvremenu, pukovnik Rajan Dilon, portparol Koalicije koja je pod vođstvom SAD-a, potvrdio je da su desetine američkih vojnih savetnika raspoređeno u gradu Raka, sa američkim marincima koji iz okolnih područja pružaju artiljerijsku podršku protiv ISIL-a.

On je rekao da su vojnici, od kojih su mnogi pripadnici specijalnih operativnih snaga, imali ulogu “savetovanja, pomoći i praćenja“ kako bi podržali kurdske borce u borbi protiv ISIL-a.

“Oni su mnogo više izloženi kontaktu sa neprijateljima nego oni u Iraku,“ dodao je Dilon.

On je istakao da se broj američkih snaga u Raki nije merio u “stotinama“ i da one blisko sarađuju sa borcima SDF-a otkako su započele operacije da se opkoli Raka.

Pentagon je tajanstven o tome koliko je tačno veliko uporište u Siriji, ali je ranije izjavio da se tamo nalazi oko 500 američkih specijalaca kao bi obučili i pružili pomoć SDF-u.

Kurdima u velikoj meri pomažu američki vojnici i bombarderi – zarobili su oko 35% grada Rake, uprkos suočavanju sa žestokim otporom militanata ISIL-a.

Kurdski komandant je početkom jula objavio da je američka vojska uspostavila sedam vojnih baza u regionima koji su pod kontrolom Kurda u istočnoj Siriji.

Siban Hamou je rekao da je američka vojska uspostavila šest vojnih aerodroma i jednu bazu na istočnoj obali reke Eufrat, dodajući da je moderni veliki aerodrom u Kobaniju (Ein al-Arab) bio najvažniji od njih.

“SAD su uspostavile dva aerodroma u Hasaki, jedan aerodrom u Kaamišli, dva aerodroma u Al Malekijehu (Dirik), i još jedan aerodrom u Tal Abiadu na granici sa Turskom, pored centra vojnog odreda u gradu Manbij u severoistočnom Alepu,“ rekao je Hamou.

Hamou je rekao i da je na tim aerodromima i u centru raspoređeno 1.300 vojnika koalicije koja je pod vođstvom SAD-a.

U međuvremenu, drugi izveštaji su objavili da su snage koje su pod vođstvom SAD-a nekoliko puta prebacivale lidere ISIL-a iz Iraka i Sirije do drugih regiona koristeći “heliborne“ operacije.

Webtribune.rs

Check Also

OTKRIVENA MISIJA UHAPŠENOG AMERIČKOG MARINCA: Ubistvom ovog čoveka, planirao da izazove najgori mogući scenario za Srbiju! Evo o čemu se radi..

Bivši američki marinac Danijel Korbet, koji je 31. januara uhapšen u Beogradu, imao je zadatak …