Home / U FOKUSU / Stotine vozila američke vojske ušlo u Siriju iz Iraka

Stotine vozila američke vojske ušlo u Siriju iz Iraka

Izveštaj Far News-a sugeriše da SAD proširuje svoje vojno uporište u Siriji. SAD koriste kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) da to učine, jer za razliku od Rusije i Irana, Sirija nije pozvala SAD da pomognu u borbi protiv sunitskih militanata.
amerika-vojska-vojnici

Arapski medijski izvori su naveli da je preko 150 vojnih vozila američke vojske ušlo u Siriju preko iračke granice.

TV mreža na arapskom jeziku, Al-Mayadeen, citirala je dobro informisani izvor rekavši da je preko 150 vojnih vozila američke vojske, zajedno sa njihovom posadom, prešlo granicu u Fiškaburu i ušlo na teritoriju Sirije.

Ovaj izvor je rekao da su, po prvi put, ova vozila bila u društvu i uz podršku pet američkih vojnih helikoptera i vojnih vozila.

Na osnovu informacija, veliki broj američkih, britanskih i jordanskih vojnika je raspoređeno u gradovima Sveida i Dara’a na granici sa Jordanom, zajedno sa brojnim tenkovima British Challenger, skoro 2.300 vojnika i nekoliko helikoptera Cobra i Black Hawk.

U međuvremenu, gotovo 4.000 militanata koji su prošli vojnu obuku u Jordanu, raspoređeno je u regionu Al Tanf u Siriji.

Lokalni izvori u severnoistočnoj Siriji su u subotu prijavili da je primećen veliki broj američkih vojnih vozila i vojnika u različitim naseljima istočnog dela Rake.

Izvori su rekli da je nekoliko američkih vojnih vozila viđeno u naselju Al Mašlab, koje su nedavno zarobile Sirijske demokratske snage (SDF) pod vođstvom Kurda.

U međuvremenu, američki vojni helikopteri su povećali letove nad Rakom poslednjih dana.

Nedavno su objavljeni snimci koji su otkrili da SAD upravlja vazdušnom bazom u istočnim delovima Alepa blizu pokrajinske granice sa Rakom.

Kako prenosi AMN, snimak je pokazao veliki američki avion koji je poleteo i mnoštvo hamera koji su štitili tu lokaciju.

Takođe, američka zastava je postavljena iznad aerodroma koji se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom SDF-a.

U međuvremenu, pukovnik Rajan Dilon, portparol Koalicije koja je pod vođstvom SAD-a, potvrdio je da su desetine američkih vojnih savetnika raspoređeno u gradu Raka, sa američkim marincima koji iz okolnih područja pružaju artiljerijsku podršku protiv ISIL-a.

On je rekao da su vojnici, od kojih su mnogi pripadnici specijalnih operativnih snaga, imali ulogu “savetovanja, pomoći i praćenja“ kako bi podržali kurdske borce u borbi protiv ISIL-a.

“Oni su mnogo više izloženi kontaktu sa neprijateljima nego oni u Iraku,“ dodao je Dilon.

On je istakao da se broj američkih snaga u Raki nije merio u “stotinama“ i da one blisko sarađuju sa borcima SDF-a otkako su započele operacije da se opkoli Raka.

Pentagon je tajanstven o tome koliko je tačno veliko uporište u Siriji, ali je ranije izjavio da se tamo nalazi oko 500 američkih specijalaca kao bi obučili i pružili pomoć SDF-u.

Kurdima u velikoj meri pomažu američki vojnici i bombarderi – zarobili su oko 35% grada Rake, uprkos suočavanju sa žestokim otporom militanata ISIL-a.

Kurdski komandant je početkom jula objavio da je američka vojska uspostavila sedam vojnih baza u regionima koji su pod kontrolom Kurda u istočnoj Siriji.

Siban Hamou je rekao da je američka vojska uspostavila šest vojnih aerodroma i jednu bazu na istočnoj obali reke Eufrat, dodajući da je moderni veliki aerodrom u Kobaniju (Ein al-Arab) bio najvažniji od njih.

“SAD su uspostavile dva aerodroma u Hasaki, jedan aerodrom u Kaamišli, dva aerodroma u Al Malekijehu (Dirik), i još jedan aerodrom u Tal Abiadu na granici sa Turskom, pored centra vojnog odreda u gradu Manbij u severoistočnom Alepu,“ rekao je Hamou.

Hamou je rekao i da je na tim aerodromima i u centru raspoređeno 1.300 vojnika koalicije koja je pod vođstvom SAD-a.

U međuvremenu, drugi izveštaji su objavili da su snage koje su pod vođstvom SAD-a nekoliko puta prebacivale lidere ISIL-a iz Iraka i Sirije do drugih regiona koristeći “heliborne“ operacije.

Webtribune.rs

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …