Home / U FOKUSU / Strelkov: Kijev sprema blickrig na Novorosiju, velika verovatnoća mešanja Rusije!

Strelkov: Kijev sprema blickrig na Novorosiju, velika verovatnoća mešanja Rusije!

Bivši ministar odbrane Donjecke Republike Igor Strelkov upozorio je da je Kijev odlučio da nanase munjeviti udar po Novorosiji, a da potom – objavi primirje.

strelkov

„Neprekidno mi stižu podaci o pripremi te ofanzive na Donjeck Oružanih snaga Ukrajine i bandi iz takozvane „nacionalne garde“. Protivnik je u poslednje vreme naglo aktivirao akrivnost svojih izviđačkih grupa, kao i dejstva svoje artiljerije po pozicijama narodnih ustanika, stambenim kvartovima i industrijskim preduzćima“ – naglasio je Strelkov u video-obraćanju Novorosiji.

Upozorio je da su dve ukrajinske udarne formacije, sa vidljivom ofanzivnom konfiguracijom, usmerene prema glavnom gadu DNR sa severozapada i jugozapada. Treća je, prema njegovim rečima, skoncentrisana kod Debaljceva i može udariti na Šahtojrsk ili još više u dubinu – na Krasnij Luč i Antracit da bi preko najmanje branjenih teritorija izbila na granicu sa Rusijom i tako nad njom odmah preuzela kontrolu. A Donjecku i Lugansku Republiku lišila svakog snabdevanja.

„Napad koji Kijev sprema može biti samo munjevit i odlučan, odnosno sračunat na brzi rezultat, jer bi u suprotnom izgubio svaki smisao. Ukrajinci odlično shvataju da će – ako im operacija prošlajfuje – biće velika verovatnoća mešanja Rusije“ – uveren je Strelkov.

Pa nastavio: „Zauzeti Donjeck ili bar neki njegov deo pre nego što rukovodstvo Rusije donese odluku da se umeša – to je ambicija Kijeva. Jer, posle toga će moći da objavi jednostrani prekid vatre, da se obraća SAD  i Evropi i da se kune u privrženost rešavanju konflikta mirnim sredstvima“.

„Jednostavno, Kijev je odlučio da rizikuje – da munjevito udari i da se odmah objavi da je za mir, ali tada već pod novim i svojim uslovima. Jer, bez Donjecka – ili sa glavnim gradom DNR podeljenim linijom fronta – ni o kakvom suverenitetu Novorosije neće moći više da se govori“ – podvukao je Strelkov i pozvao Moskvu da ne gubi budnost povodom ovih planova Kijeva.

(Fakti)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …